Yeraltı suyunu taşıyan geçirimli katman ...

Akifer,
(aquifer).
Sutaşır,
Yeraltı suyunu tutan ve ileten kayaç ortamına akifer denir.
İçlerine suyun serbestçe girebileceği veya hareket edebileceği boyutta ve miktarda birbiriyle bağlantılı boşluk içeren kayaçlardan oluşmuş geçirimli kesimlerdir. Suyun çok uzak mesafelere gitmesini sağlayan, yer altı sularını pınarlara ve kuyulara ileten gözenekli toprak ya da jeolojik oluşum. 

Yer altı suyunu içinde tutabilen, belirli miktarlarda suyun hareketine olanak sağlayan jeolojik oluşumlara akifer adı verilir. Boşlukları tamamen yeraltı suyu ile dolmuş olan, bu suyu bir noktadan diğerine iletebilen, tabanında geçirimsiz bir seviye ile sınırlanmış olan ve bir kaynak olarak ekonomik olarak su verme özelliğine sahip jeolojik oluşuklardır.

Serbest Akifer: 
Yalnız alt tarafından geçirimsiz bir ortamla sınırlanmış ve yeraltı suyu atmosfer basıncı altında (serbest yüzeyli) olan akiferlerdir .

Basınçlı Akifer: 
Alttan ve üstten geçirimsiz ortamlarla sınırlanmış ve yeraltı suyu jeolojik birimlerin basıncı altında bulunan akiferlerdir.

Sızıntılı Akifer: 
Basınçlı veya serbest akiferi sınırlayan yarı geçirimli ortamlardan su kazanıp kaybeden akiferdir. Akifer basınçlı ise sızıntılı basınçlı akifer serbest yüzeyli ise sızıntılı serbest akifer olarak nitelendirilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ