Amanos Dağı' nın eski adı ...

Nur,
Nur Dağları, 
Amanos Dağları,
Gavur Dağları,
Korku Dağları,
Amanos Dağları, Nur Dağları olarak da bilinir. Halk arasındaki diğer adı: Gavur Dağlarıdır. Toros Dağları sisteminin en güneyindeki bölümünü olan dağlardır.

Kuzeyden güneye doğru uzanarak Asi Nehri' nin Akdeniz' e döküldüğü Samandağ deltasında sona erer. Bittiği noktanın karşısında kıyıda ve Suriye sınırındaki gösterişli Keldağ vardır. Sıradağların büyük bir kısmı Hatay' da olup Amik Ovası ile Akdeniz' i birbirinden ayırır. Sıradağların en yüksek noktası Hatay' ın Hassa ilçesindeki Mığır Tepesi (veya Bozdağ)' dir. Bu noktada yükseklik 2262 m' dir. Amanoslar' ın Geçtiği yerleşim yerleri; Osmaniye, Bahçe, Düziçi, Nurdağı, Adana, İslahiye, Hatay, Erzin, Dörtyol, İskenderun, Belen, Samandağı, Hassa, Kırıkhan, Antakya.

Amanos Dağlarının her tarafında Akdeniz iklimi hakimdir. Yaz aylarında yüksek yerler serin olur. Ortalama yağış 1000 milimetrenin üstünde olup, yükseklere çıkıldıkça mikdar çoğalır. Yağışın en bol olduğu mevsimler her yerde oluğu gibi kış ve ilkbahardır. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Dağın batı yamaçlarında 900 metreye kadar olan bölümde sık makilere görülür. Daha yükseklerde ise çok zengin ormanlar vardır.

Amanos Dağları, orman ve özellikle maden bakımından çok zengindir. Çok fazla yabani zeytin ağaçları vardır. Dağın etekleri ile yüksek yerlerdeki düzlüklerde verimli topraklar bulunur. Bölge halkı kerestecilik,
kömür işletmeciliği, odunculuk, bağcılık ve
hayvan yetiştiriciliği ile uğraşır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ