Amerika Birleşik Devletleri' nin Merkez Bankasının adı...

FED,
Federal Reserve Banks, 
Merkez Bankası (Federal Reserve) ,
ABD' de 1913 yılında çıkarılan Federal Reserve yasası ile kurulan sistem içerisinde yer alan bankalardır. Bu sisteme içerisindeki bankaların oluşturduğu organizasyon ABD' nin merkez Bankası FED'i meydana getirmiştir. 

FED farklı bir yapıyla meydana gelmiş olmasına rağmen bir Merkez Bankası'nın sahip olduğu tüm fonksiyonlara sahiptir.

1907 yılında Wall Street’te yaşanan bir likidite krizi, köklü bankaların batmasına, birçok bankanın mevduatları dondurmasına ve bankacılık sektöründe büyük bir işsizliğe neden olmuştu. Krizin nedeni paranın kontrolsüz bir şekilde rezerve edilmesinden dolayı piyasada yeterli likidite kalmamasıydı. J. P. Morgan adlı bir bankerin bankalara geçici olarak likidite sağlamasıyla kriz atlatılabilmişti.

Bu kriz, bankacıları ve politikacıları çözüm aramaya itti. 1907-1913 yılına uzanan süreçte Wallstreet’ in önemli bankerleri ve senatörler Georgia eyaletindeki Jekyll adasında toplanarak Aldrich planı adı verilen bir plan ortaya çıkardılar. Senatör Nelson Aldrich’ in öncülük ettiği bu plan, Kongrede reddedilmesine rağmen, 1913 yılında benzer bir kanun olan Federal Reserve Act kabul edildi. Buna göre Amerika genelinde 12 tane Federal Reserve bankası kurulacak. 

Boston, Philadelphia, Richmond, New York, Atlanta, Chicago, Cleveland, Dallas, St. Louis, Minneapolis, Kansas City, San Francisco federal reserve bankalarından oluşuyor.  ABD Başkanı tarafından atanan bir Yönetim Kurulu ise hem bu 12 Bankanın koordinasyonunu sağlayacak, hem de ulusal para politikasını yürütecekti. Böylece Amerikan Merkez Bankası kurulmuş oldu. 1913 yılındaki bu yasa ile para basma yetkisi de Amerikan Merkez Bankasına verildi.

Merkez Bankası' nı oluşturan Bankalar;
1) Rothschild Banks of London and Berlin.
2) Lazard Brothers Banks of Paris.
3) Israel Moses Seif Banks of Italy.
4) Warburg Bank of Hamburg and Amsterdam.
5) Lehman Brothers of NY.
6) Kuhn, Loeb Bank of NY (Now Shearson American Express).
7) Goldman, Sachs of NY.
8) National Bank of Commerce NY/Morgan Guaranty Trust (J. P. Morgan Bank - Equitable Life - Levi P. Morton are principal shareholders).
9) Hanover Trust of NY (William and David Rockefeller & Chase National Bank NY are principal shareholders).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ