ABD' de blues müziğinin önde gelen şarkıcısı ...

Janis Joplin,
Janis Lyn Joplin,
D. 19 Ocak 1943, Port Arthur, Teksas-ABD
D. 4 Ekim 1970, Los Angeles, Kaliforniya-ABD
Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı.
Amerikalı şarkıcı, besteci ve blues müziğinin ustası.
1960' ların en güçlü Beyaz kadın rock sanatçısı olan Janis Joplin aynı zamanda kendini parçalarına tamamen yansıtabilen muhteşem bir blues ustasıdır. 

Big Brother'ı normalden ayırıp farklı kılan Janis Joplin olmuştur.
Janis Joplin Texas, Port Arthur kasabasında büyüdü. Joplin'in sonradan ortaya çıkan iç çekişmeleri ve mutsuzluğu, çevresinin beklentileriyle kendi istediklerinin birbirlerinden çok farklı oluşu ve tüm bunlara ayak uyduramamasına bağlanır.

Joplin'in ilk albümü, I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!, Big Brother'dan gitarist Sam Andrew'in de çaldığı Kozmic Blues Band ile birlikte dolduruldu. Çok tutulmasına rağmen, Janis Joplin'in çıkardığı en iyi iş denemez; bu yeni topluluk müzik açısından daha cilalı olmalarına rağmen Big Brother'daki elemanlar kadar sıcak değillerdi, yaptıkları müzik ise devamlı soul rock'a kayıyordu. Ancak başarısız olarak nitelendirmek de doğru değil, Janis Joplin'i zirveye çıkaran Try (Just A Little Bit Harder) parçasının başarısı asla göz ardı edilemez.

Albümdeki Mercedes Benz, Get It While You Can ve Kris Kristofferson'ın Me and Bobby McGee parçaları Janis Joplin'in en iyi parçalarındandır. Ancak üzücü bir şekilde 1970 yılında  Hollywood'da bir otelde aşırı dozdan, daha albümü çıkmadan, bir türlü sevemediği yaşama veda etti.  Me and Bobby McGee ölümünden sonra bir numaraya yükseldi. Onunki gibi bir sesin bir daha dünyaya gelmesinin ne kadar zor olduğu herhangi bir parçasını dinleyince hemen anlaşılıyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ