ABD' li ünlü piskanalist, sosyolog ...

Erich Fromm,
(1900 Frankfurt Almanya-İsviçre 1980), 
Musevi kökenli Amerikalı ünlü bir psikanalist ve sosyologdur.
1900 yılında Almanya’da doğdu. Heidelberg ve Münih Üniversiteleri’nde toplum bilim ve psikanaliz eğitimi aldı. 1922 yılında doktorasını tamamladı. 1931 yılında da Berlin Psikanaliz Enstitüsü’nden mezun oldu. 

1930 yılında Nazi hareketinin güçlenmeye başlaması sonucunda önce Cenevre’ye, ardından aldığı davet ile 1934 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. 

Ruh bilimine Marksist - Sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Kitlesel davranışın irrasyonel olduğunu ve bu akıl dışılığın kaynağını araştırdı. Aradığı yanıtların bir kısmını Karl Marx’ın yazılarında buldu. Karen Horney ile birlikte çalışan Fromm’ un düşüncelerinde Horney’ nin etkisi, Horney’nin düşüncelerinde ise Fromm’un etkisi yadsınamaz.
Kariyerinin sonlarına doğru Mexico City’e taşınarak ekonomik sınıflar ile kişilik tipleri arasındaki ilişkiye dair araştırmalar yaptı. Sosyal ve politik açıklamaları, felsefik ve psikolojik desteklere dayanarak yaptı. 1980 yılında 6 yıl önce emekliliği için taşındığı İsviçre’de öldü.

Önemli eserleri:
Özgürlükten Kaçış,
Kendini Savunan İnsan,
Ruh Çözümleme ve Din,
Unutulmuş Dil,
Sağlıklı Toplum,
Sevme Sanatı,
Sigmund Freud'un Kişiliği ve Etkileri.
Bırakın İnsan Kazansın.
Zen Budizm ve Ruh Çözümleme .
Marx'ın İnsan Anlayışı,
Sevginin ve Şiddetin Kaynağı.
Tanrılar Gibi Olacaksınız.
Umut Devrimi,
Ruh Çözümlemeciliğin Bunalımı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ