Etiyopya' da yaşayan kabilelerden biri ...

Surmalar,
Mursiler,
Karalar,
Hamarlar, 
Ariler, 
Kvegular - Dassanehler.
Nyangotamlar.
Etiyopya’nın güneyinde, Sudan sınırına yakın Omo Vadisi’nin derinlerinde yaşayan kabilelerden biri Surmalardır. Omo Vadisi’ne can veren nehrin batısındaki Kibbish bölgesindedir. Savaşçılıkları, kan içme alışkanlıkları bölgeye korku salmışlar. 

Diğer kabileler yanlarına sokulmuyor. Vücutlarını hiçbir şekilde örtmüyorlar. Bunun yerine erkekler, bedenlerini beyaz boyalarla süslüyor, kadınlar da dudaklarına tabak takıyor. Evlilik çağına gelen kadınlar, küçük yaşta delerek genişlettikleri alt dudaklarına tabak takıyor. Bu gelenek, her ne kadar Etiyopya’da diğer bazı kabilelerde olsa da, esas olarak Surmalara aittir. Erkekler, saçlarını jiletle traş etmeyi çok seviyor. Kulaklarını delip tabak, mantar şeklinde tıpa takıp yüzlerini, vücutlarını boyuyorlar. Vücut boyama, özgürlüğün ifadesidir. Çalı dikenlerini vücutlarına saplayarak yaptıkları dövmeler ise dikkat çekicidir. 

Surmalar, artık onlara Suri denilmesini istemiyor. Zira bunu birden fazla etnik grup kullanıyor. Biz Surma’yız, diyorlar ve kültürlerini diğerlerine oranla iyi koruyorlar. 
Donga (veya Sagenai) diğer kabilelerde rastlanmayan bir gelenek. İsmini dövüşte kullanılan sopadan alıyor. Donga, eş bulmak veya anlaşmazlığı çözmek için yapılıyor. Yüzlerce savaşcı katılıyor, çok kan akıyor. 

Savaşçılar dövüşten bir gün önce, ağaç özünden yapılan özel içkiyi içerek hazırlanıyor, dövüş sabahına kadar bir şey yemiyor. Dövüş öncesi, daha önceden ineğin idrarıyla yıkadıkları kaplara, inek kanı doldurarak içiyorlar. İneklerini öldürmüyor, kanı kabın içine akıttıktan sonra, deldikleri noktaya çamurla bastırarak kan akışını durduruyorlar. Savaşçı kanı hemen içiyor. Dövüş alanına giderken de kadınlara çekici görünmek için vücutlarını boyuyorlar. Dövüşler, çok kalabalık oluyor ve büyük bir şenlik havasında geçiyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ