Güzel çiçekli bir bitki...

Orkide, 
Fr. orchidee, 
İng. orchids.
Aşkım, sen çok güzelsin, sen çok özelsin anlamındadır.
Salepgillerdendir. Doğada, çiçeklerinin güzelliğinden  dolayı seralarda da yetiştirilen bir süs bitkisidir. Birtakım bitki türlerinin ortak adıdır. Orchidaceae familyasından, yumrulu, çok yıllık bitki. Bitkinin yumrularından salep elde edilir. Orkidelerin kök ve sürgün vermesi, ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Sera ve salonlarda yetiştirilir. Tropik orkideler kesme çiçek olarak renk ve fon güzelliği vardır. Tropik, subtropik, ılıman ve hatta serin iklim kuşaklarında yetişir. 

Tropikal orkideler genellikle epifit olarak ağaçların üzerinde yaşarlar. Sera veya çiçek pencerelerinde, aydınlık yerlerde bulundurulmalı, sabah ve akşam güneşini alan yerde bulundurulmalıdır. Orkidelerin büyük bir kısmında kök ve sürgün verme, ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Bu devrede bitkilerin nisbî rutubetçe yüksek yerlerde bulundurulmaları gerekir. Seralarda bunu temin maksadı ile bitkilere sık sık, çok ince zerreler hâlinde, kireçsiz su püskürtülmesi uygundur. Kireç ve klor ihtivâ eden su, orkidelerde gelişmeye derhal olumsuz etki yapar.

Ophrys, orkide cinsinin türleri, renkleri, şekilleri ve kokularıyla çevre böceklerini taklit ederler. Büyük Bahama Adalarındaki Oncidium cinsi orkide türleri de bölgesel böceklere benzeyerek tozlaşmayı sağlarlar. Taklit yetenekleri dolayısıyla pekçok orkide; arı orkidesi, sondajcı böcek orkidesi, örümcek orkidesi gibi isimlerle anılır. 

Ceologyne cristata, Odontoglossum grande, Paphiopedilum insigne ve Lycaste skinneri çok kolay yetişen ve ısı istekleri fazla olmayan türlerdir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ