Aşırı şişmanlık...

Obezite, 
İngilizce: obesity.
Etleç, 
Obez,
Mülahham,
Aşırı yağlı, aşırı şişman.   
Son yıllarda tüm dünyada şişmanlık (obesite) görülme sıklığı giderek artmaktadır. Şişmanlık, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak da tanımlanabilir. Normalde, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-20’sini, kadınlarda ise %25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması durumunda ise şişmanlıktan söz edilebilir. Şişmanlık tıp diliyle de obesiteye bir çok etken neden olabilmektedir. 

Bireyin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, medeni durumu, beslenme alışkanlıkları veya bedensel aktiviteleri şişmanlık üzerinde rol oynayabilir. Günümüzde fazla kiloluluğun (hafif şişmanlığın) ve şişmanlığın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü-World Health Organization (WHO) verilerine göre dünyada 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunmaktadır. Bu rakam gittikçe de kontrolsuz olarak artmaktadır.

Günümüzde dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde şişmanlık sıklığı artmakta, bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve ölümlere yol açan şişmanlık, sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Şişmanlıkla mücadele de koruyucu sağlık hizmetlerine büyük görev düşmektedir. Ülkemizde giderek yaygınlaşan aile hekimliği kapsamında,bireyler şişmanlık yönünden aile hekimlerine danışmalıdırlar. Özellikle anne ve babalar da çocuklarını bekleyen potansiyel obesite tehlikesi yönünden gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından da destek almalıdırlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ