Konya’nın Ereğli ilçesinde, 150 dolayında kuş türünü barındıran ve “tabiatı koruma alanı” kapsamına alınan göl....

Akgöl,
Ereğli Akgöl,
Ereğli ilçesinin batısındadır. Eski göl tabanıdır. Çok sığ bir özelliğe sahiptir. Tatlı sulara sahiptir. İvriz deresinden gelen sularla beslenir. Akgöl sazlıklarında 200'ün üzerinde kuş türü yaşamaktadır. Bu yüzden tabiatı koruma alanı olarak kabul edilmiştir.

Akgöl Sazlıkları (Böğecik Köyü) Kuzeyde Karacadağ (2025 m.), güneyde ise Bolkar Dağları (3524 m.) ile sınırlanan Ereğli Kapalı Havzası’nın ortasında yer alan sazlıklar, bataklıklar, çamur adacıkları, bunları çevreleyen çayırlar, çorak düzlükler ve geniş step alanlarından oluşmuştur. 
 
Tuz GölüTuz Gölü kapalı havzasının merkezinde Tuz Gölü oluşmuştur. Ankara, Konya, Aksaray sınırlarının kesiştiği yerde olup bir kısmı Konya ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuz Gölü Türkiye'nin yüzölçüm olarak ikinci büyük gölüdür. 

Beyşehir Gölü; Konya ilinin batısında Konya-Isparta sınırı üzerinde yer almaktadır. Beyşehir Gölü, yurdumuzun 3. büyük gölüdür. Aynı zamanda en büyük tatlı su gölüdür. 
Akşehir Gölü; Konya ilinin kuzey batısında Konya-Afyonkarahisar il sınırında yer alır. Suyu tatlıdır. Tektonik olaylarla meydana gelmiştir. 
Suğla Gölü; Konya ilinin güneybatısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. 

Ilgın (Çavuşçu) Gölü; Konya ilinin kuzeybatısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. Suları tatlıdır. 
Yunak Akgöl; Yunak ilçesi yakınlarında küçük bir göldür. Suyu tatlıdır. 
 
Bunların dışında Konya ilinin karstik sahalarında, karstik şekillerden olan obrukların sularla dolması ile çok ufak göller meydana gelmiştir. Obruk gölleri vardır. Bunlar; Kızören obruğu, Timraş obruğu, Obruk gölü, Çiralı gölü, Meyil gölü ,
Volkanik olaylarla oluşan çanaklara suların dolması ile küçük maar gölleri meydana gelmiştir.
Bu göller; Acıgöl Maarı, Meke Gölü, 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ