“Carmen” adlı operasıyla tanınmış Fransız besteci...

Georges Bizet, 
(1838, Fransa - 1875, Fransa)
Carmen adlı operası ile dünya çapında tanınan Fransız klasik müzik bestecisi.
Georges Bizet, Paris yakınlarında, doğdu. Tıpkı Mozart, Mendelsshon ve Schubert gibi bir dahi bir çocuk olan Bizet,
4 yaşında nota okumayı öğrendi. Paris Konservatuarı’na kabul edildi. Ünlü opera bestecisi Charles Gounod, ona ders verdi. 
Georges Bizet, Marmontel'den piyano, Pierre Zimmermann ve damadı Charles Gounod’dan armoni, Jacques Halevy’den kompozisyon dersleri aldı. Bizet, konservatuardan 1852 yılında piyano dalında, 1855 yılında flüt, org ve füg dallarında birincilikle mezun oldu. 17 yaşında ilk senfonisini besteledi. Genç besteciler için önemli bir ödül olan Roma Ödülü’nü kazandı. Don Procopio operasını besteledi. Bizet’in piyano çalmadaki ustalığı büyük piyanist ve besteci Franz Liszt de dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından ayakta alkışlanıyordu. 1860 yılında Paris’e döndü. Annesinin ölümü büyük bir darbe oldu. 

Roma Ödülü’nden gelen paranın da sonu geldiği için yoğun bir çalışma temposuna içinde sanatsal değeri olmayan bazı besteler yaparak ve özel ders vererek geçimini sağlamaya çalıştı. Yetenekli bir piyanist olmasına rağmen bir besteci olarak kariyerine zarar verir düşüncesi ile halk önünde konserler vermekten kaçındı. Geçinme gayreti ile yaptığı yoğun çalışması, besteci olarak kendini geliştirmesini yavaşlattı.
1870 yılında Fransa- Prusya savaşı nedeniyle Bizet, Ulusal Muhafızlar’a katıldı.

Bizet, bu arada Carmen operası üzerinde çalışmaya başladı. Prosper Merimee’nin Carmen romanınından çok etkilenen Bizet, bu romanı operaya uyarladı. Eseri 1874 yılında tamamladı, 

Kronik boğaz enfeksiyonu nedeniyle rahatsız olan Bizet, kalp krizi geçirerek 36 yaşında öldü. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ