Muğla'nın Milas ilçesinde ünlü bir antik kent...

Labranda,
Milaza, komşusu bulunan Labranda adındaki dinsel bir merkezle birleşmiş bir Karya kenti. Mozolus burada doğmuş ve kral olduğunda burayı başkent yapmıştı. Daha sonra başkentini, harika mozolesini yaptırdığı Halikarnas'a taşıdı. Antik olarak, dört köşe taşlardan örülü duvarları ve zarif bir tek kolonuyla Zeus Tapınağı geriye kalmış.

Milas'ın 2 kilometre güneyine doğru, güneybatı Anadolu'yu Osmanlılar'dan önce yöneten ve göçebe bir kavim olan Menteşe Türkleri'nden kalma emanetler görülür. Peçin Kalesi, Menteşeliler'in buradaki üsleriydi. Bu kaleden geriye pek bir şey kalmamış. Milas'ta üç adet Osmanlı cami vardır. Orhan Bey Cami, Ulu Cami ve Firuz Bey Cami.

Milasa ile Labranda'nın arası, dini yürüyüşler için kullanılan, 12 kilometre uzunluğunda kutsal bir yol ile birbirine bağlanmıştı. Labranda, bir köyden daha fazla büyüyemedi. Milas'ta bir çam ormanının içinde yükseğe kurulan Labranda'ya, çukurlu yollardan geçerek gidiliyor. Labranda' nın kazısına pek çok sayıda grup katılmış. Geniş Zeus Tapınağı'nın dayanıklı temelleri ve belki de kutsal balıkların havuzu olan mermer bir yapı toprak altından çıkmarılmıştır. Tapınak alanının üzerindeki yamaçta çıkarılanlar arasında, ayrıca iki metre kalınlığındaki duvarlarıyla andron denilen erkekler klubü ve içerisinde üç adet lahze benzer yapı ile birlikte abide benzeri bir de mezar vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ