Vurmalı çalgılar ustası olarak tanınmış müzikçimiz, Türk caz sanatçısı...

Okay Temiz
(D. 1939, İstanbul). 
Türk caz sanatçısı.
1939 yılında İstanbul’da doğdu. Türk müziği ile ilgili ilk bilgileri, musiki eğitimi almış annesi Naciye Temiz’den aldı. Yine annesinin desteği ile Ankara Klasik Müzik Devlet Konservatuarı'nda vurmalı çalgılar ve timpani eğitimi aldı. 1955 yılında profesyonel müzik yaşantısına adım attı.
 
1957-1959 yıllarında, Tophane Sanat Enstitüsü'nde eğitim çalışmalarını sürdürdü. 
1959-1967 yıllarında, Türkiye’de dans müziği orkestralarında çeşitli programlar ve şovlar sergiledi. 1967 yılında Ulvi Temel orkestrasına katılıp Avrupa'da büyük dans lokallerinde çalıştı. Aynı yıllarda İsveç macerası başladı. 

İsveç'te doğaçlama alanında büyük etkisi olan trompetçi Maffy Falay ile tanıştı. Birlikte Sevda grubunu kurdular. Sonraki yıllarda Stockholm radyoları ve senfoni orkestrasına perküsyoncu olarak değişik renkler kattı. İsveçte yaşayan Amerikalı ünlü trompet ustası Don Cherry ile tanıştı. Jazz'ın önde gelen bu büyük ismi ile senelerce festivaller, konserler ve plaklar yaptı. Afrikalı Basscı Johnny Dyani'nin de gruba katılmasıyla üçlü Amerika'nın en popüler müzik okullarından biri olan New Hemsher kolejinde dersler verdi. 

1974 yılında kurduğu İsveç Türk Caz Grubu, Oriental Wind ile keman, saksafon, fülüt, klarnet, bas ve piano gibi batı kökenli enstrümanların yanı sıra zurna, ney, kaval, ud, saz, gayda ve sipsi gibi Türk enstrümanlarını bir araya getirerek ilginç bir senteze ulaştı. Bir dönem annesi Naciye Temiz de grubun içine katıldı ve İsveç’te bazı konserlere eşlik etti.

1991 yılında Fis Fis Tziganes adlı albümü, Fransa'da 3000 albüm içinde ilk 3 sıraya girdi. 
1993 yılından sonra çalışmalarını, Finlandiya’da sürdürdü. Finlandiya’da Magnetic Band isimli albümü kaydetti. Jazz'ın doğaçlama ruhunu Afrika, Güney Amerika ritmi ve geleneksel Türk ezgileriyle yorumlayan bir albüm yaptı. Bu çalışma Yunanistan'da CD olarak basıldı. 

30 senelik Scandinavia'daki aktivitelerini, İsveç Kültür Bakanlığı desteğiyle tüm dünyaya İsveç üzerinden dünya müzisyenleriyle ortak çalışmalar yaparak yaydı. 
1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Eserlerinden;
Maffy Falay & Sevda: ditto (1972)
Oriental Wind: Zikir (1979)
Okay Temiz: Derviş (1989)
Okay Temiz: Misket (1989) 
Wutu-Wupatu: ditto (1989)
Don Cherry: Dona Nostra (1993)
Okay Temiz: Mehteran (2002)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ