Atların ayaklarında görülen ve rahat yürümelerini önleyen bir hastalık...

Arpalama, 
(Laminitis),
Tırnağı kemikle bağlayan dokusunun bozulma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Arpalama tırnağın kısmen veya tamamen kemiğinden çıkması ve doğal olarak en kötü ihtimalde atın ölümüne neden olan bir hastalıktır. Her atçının kabusu Arpalama hastalığıdır. Genel olarak yanlış besleme neden olmaktadır. İnce bağırsak tarafından algılanmamış şekerlerin laktik aside dönüşmesi hastalığı tetiklemekte.

Bunun sonuncu herkes bilir, Atın tırnağı ısınır ve at topallamaya başlar. Bu noktaya geldikten sonra artık çok geç, çünkü bu önlenebilir bir hastalıktır. Atlar genel olarak ilkbaharda arpalanır ve nedeni çok basit. Bizim beslediğimiz at doğal bir ortamda bulunmamakla beraber kış aylarında normal beslenir ve ilkbaharda otlağa götürdüğümüzde otların yüksek besin değerleri çok fazla olur ve bir süre şeker ince bağırsak tarafından algılanmamış olmasından laktik asit olarak tırnak dokusuna yerleşmektedir.

En hafif şeklinde bile kalıcı sorunlara neden olabilecek arpalama her zaman önlenebilir bir hastalıktır. Yine başınıza gelirse ilk ve acil olarak tırnakları hemen soğutmaya başlamanız gerekir. Buz, su gerekirse yangın söndürücü ölçülü kullanın ama ayakları hemen soğutmaya başlansın. Hemen gelmesi gereken Veteriner Hekimi antihistiyaminik ve ateş düşürücü ilaçlarla müdahaleyi başlamaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ