İngiltere’nin Galler bölgesinin kuzeydoğusunda bulunan bir Su Kemeri ve Kanalı ...

Pontcysyllte,
Su Kemeri ve Kanalı (Aqueduct),
İnşaatı 1795 yılında başlayıp, 1805 yılında tamamlanmış olan kanal 18 kilometre uzunluğundadır. Endüstri Devrimi döneminin önemli mühendislik başarılarından biri olan kanal, çetin coğrafi koşullarda, zorlu bir güzergahtan geçmektedir. Kemer, dönemin İnşaat Mühendisi Thomas Telford tarafından bir mühendislik başyapıtı ve anıtsal bir metal mimari örneği olarak tasarlandı. 

Dökme ve işlenmiş demirin bir arada kullanımı, kemerin kavislerinin hafif ama güçlü olmasını sağladı. Pontcysyllte Kemeri adını, nehrin biraz yukarısındaki üç ayaklı köprüden alıyor. Galce “nehirleri bağlayan köprü” anlamına geliyor. Telaffuzu ise pont-kersulty. Kemer, Dee Nehri vadisinin üzerinden geçiyor. Her yıl binlerce kanal teknesi bu yolu kullanıyor. Bugün yörenin önemli turistik mekanlarından biri. Turistleri kanalın genişliğine göre yapılmış, dar ve uzun tekneler taşıyor. Su kemeri, Llangollen Kanalı’nı üzerinde taşıyor. Kemerin yapımı sırasında sadece bir işçinin hayatını kaybetmiş olması bile o günler için başlıbaşına başarı kabul edilmişti. Kanal yaklaşık 1,6 kilometrede 25 milimetre eğime sahip. 

Kemerin yol boyunca yapılan her aşamasında bölge taşları kullanıldı ve en yüksek kemer 35 metreyi buldu. Kemerin sütunları ise tuğladan inşa edildi. Destek ayakları tabanda sekiz metre genişliğinde, yukarıda 5 metre. Dökme demirden 19 kemer kavisinin her biri 13,6 metre genişlikle köprüyü destekliyor. Bu yapının harcında kireç, su ve öküz kanı kullanıldı. Kemer tamamlandıktan sonra su ile dolduruldu ve 6 ay öylece bırakılıp gözlendi. Kemerin yapımı o zaman 45 bin Sterline malolmuştu. Açılış törenine sekiz bin kişi katıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ