Ermeni kökenli Türk tiyatro ve kanto sanatçısı...

Kınar Sıvacıyan,
(D. İstanbul 1876- Ö. 1950),
Kınar Hanım, 1876 yılında İstanbul' da doğmuş, Annesi Bercuhi Hanım, Tomas Fasülyeciyan Tiyatro Topluluğu' nda oynayan bir oyuncuydu. Kınar Hamın'ın yine bu topluluk oyuncularından Takuhi Heranuş'un ölümü üzerine (1890) onun yerini tutabilecek gayretli bir eleman arandığı sırada annesi Bercuhi Hanım'ın önerisiyle ilk kez aynı toplulukta sahneye çıkar. 1891 yılında da Ahmet Fehim Efendi nin gurubunda sahneye çıkmış. 

Mardiros Mınakyan Tiyatrosu'nda oynamış, deneyimli bir oyuncudur. Türkçe'yi Ermeni şivesiyle konuşmasına rağmen seyirciyi etkilemiş ve sevilen bir sanatçıdır. 

Kınar Hanım ya da Eliza Binemeciyan gibi sahneye tutkun sanatçılar açıkta kalmamak, sahneden uzak durmamak için ellerinden geleni yapıyorlardı. Yeni Osmanlı Tiyatrosu diye adı geçecek 45 kişilk tiyatro kadrosunu oluşturdular.

1918 yılından ölümüne kadar (ağzından hiç düşmeyen sigarası ve) matem elbisesiyle gezen, dünya zevklerine, kadınlık süslerine yan bakıp meyletmeyen Kınar Hanım, yaş konusunun açılmasından hoşlanmaz, başkaları hakkında da olsa söze girmezdi. 

Kınar Hanım, 18 Ağustos 1950 tarihinde 74 yaşında öldü. Kadıköy'deki kilisede yapılan sade bir dini törenin arkasından Kurbağalıdere'nin hemen üstündeki Ermeni mezarlığına; daha önceden vasiyet ettiği üzere, ölmüş oğlunun mezarına gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ