İspanya' nın kuzeybatısındaki Galiçya bölgesinde Romalılar tarafından yapılmış en yüksek deniz feneri, kule ...

Herkül,
Herkül Kulesi,
İspanya’nın kuzeybatısındaki Galiçya bölgesinde. İkinci yüzyılda, La Corunna Limanı’ nın girişinde kurulmuş. Corunna’ nın merkezinden 2,4 kilometre uzaklıkta. Brigahtium Kulesi’ni yapan Romalıların eseri. 57 metrelik bir kayanın üstündeki kulenin yüksekliği 55 metre. Tabanına bitişik olarak küçük bir dikdörtgen Roma binası bulunuyor.  
Kule aynı zamanda bir heykel parkına da sahip. 

Burada Demir Çağı’ndan kalma Monte Dos Bicos kaya yontmaları ve bir Müslüman mezarlığı da var. Binanın Roma buluntuları, 1990’da yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkartılmış. Bu kule aynı zamanda Yunan - Roma döneminden kalan hem yapısal bütünlüğü korunmuş hem de hâlâ fonksiyonunu sürdürebilen tek fener. Faro de Chipiona’dan sonra İspanya’nın en yüksek deniz feneri. Neo klasik tarzdaki, kare zeminli fenerin ışığı 32 mil (58 kilometre) uzaktan görülebiliyor. Kuleye, içindeki 242 basamakla tırmanılıyor.

Mitolojiye göre Herkül, Geryon’un kafasını kesip onun kalıntılarını burada yakmış ve üstüne de bu anıtı dikmiş. Kelt ve Yunan - Roma mitolojisinden izler taşıyan bir başka efsane, kahraman Herkül’ün zalim Geryon’u üç gün, üç gece süren bir savaştan sonra öldürdüğünü söylüyor. Kelt mitolojisine göre bundan sonra Herkül, Geryon’un kafasını ve silahlarını gömerek üzerine bir şehrin kurulmasını emretti. Bu efsanenin izlerini Corunna kentinin askeri armasında görmek mümkün. Kule sembolü üzerindeki kurukafa ve çapraz kemik (ölüm tehlikesi işareti) Herkül’ün öldürdüğü düşmanın kafasını temsil ediyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ