1896 yılında yayınladığı tek romanı Araba Sevdası ile Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan şair ve yazar...

Recaizade Mahmud Ekrem,

(D. 1 Mart 1847, İstanbul - 31 Ocak 1914, İstanbul),
19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir.
1 Mart 1847 tarihinde İstanbul' da doğdu. Babası Tanzimat' tan sonra Takvimhane nazırlığı yapan şair, hattat ve vakanüvis Mehmed Şakir Recai Efendi, annesi sülalesi Timurtaş Paşa' ya dayanan Adviye Hanım' dır. Ercüment Ekrem Talu'nun babasıdır. 
Arapça ve Farsça öğrendi. 

1858 yılında ilköğretimini tamamladı. Mekteb-i İrfan' ı bitirdi. Harbiye İdadisi'ndeki öğrenimini sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. 1862 yılında Hariciye Nezareti Mektubi Kaleminde memurluğa başladı.
Resmi görevle Trablusgarp'a gönderildi. 1908 yılında Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal ile tanışmasının ardından Encümen-i Şuara' ya katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkar gazetesinde yayınlandı. Resmi görevle Trablusgarp'a gönderildi. 1908 yılında 2. Meşrutiyet' ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal'le tanışmasının ardından Encümen-i Şuara'ya katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkar gazetesinde yayınlandı. 

31 Ocak 1914 tarihinde, İstanbul' da öldü. Mezarı, oğlu Nejad' ın kabri yanında, Küçüksu'dadır.

Eserleri:
Araba Sevdası.
Saime,
Şemsa.
Afife Anjelik, 
Nağme-i Seher,
Yadigar-ı Şebab,
Zemzeme,
Tefekkür,
Pejmürde,
Talim-i Edebiyat,
Nijad Ekrem,
Nefrin,
Takdir-i Elhan,
Takrizat,
Ah Nijad,
Bir Kuş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ