Salepgillerden, bataklık yerlerde yetişen bir bitki ...

Danakıran,

Danakıran otu,
(Epictatis palustris)
İlkbaharda biten sarı çiçekli bir bitki, çiğdem.
Salepgillerden, bataklık yerlerde yetişen bir bitki.
Salepgillerden, birçenekli ve tüylü bir bitki. Nemli ormanlarda, sulak çayırlarda ve bataklıklarda yetişir. Temmuz-ağustos aylarında çiçek açar.

Danakıran (Helleborus orientalis);
Helleborus, düğün çiçeğigiller familyasındandır. Helleborus çiçekleri 5 yapraklıdır. Küçük fincanımsı göbeğin etrafını çevrelerler ve nektar tutacak şekilde değişime uğramışlardır. Çiçek yaprakları dökülmeden aylarca kalabilir. orta, güney ve doğu Avrupa' dan Kafkasya sınırlarına kadar yayılmış yaklaşık 20 türü bulunan zehirli bir bitki cinsidir. Eski Yunanca' da helleborus; öldüren yiyecek anlamına gelmektedir. Zehirli bir bitkidir. Hayvanlar yemez. Ancak bitkinin kökleri (rizom kök), eskiden beri bazı  öldürücü hayvan hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca bit, kene gibi parazitlere karşı da kullanılmıştır. 

Yerel adları:
Bohça otu, Çöpleme (Çöplemecik), Kara çöpleme, Çöp otu, Boynuz otu, Çatlak otu, Danakıran, Keklik otu, Patlak çiçeği,  Siyah harbak, Danabağırtan, Şemsiye çiçeği, Suğala, Çakıldak, Sola, Kıçkıran otu, Gabanduru, Iskarpez, Babatire.

Danakıran sözcüğünün başka anlamları:
Danaburnu,
İlkbaharda biten sarı çiçekli bir bitki, çiğdem.
Kar çiçeği.
Batıdan esen şiddetli rüzgar.
Kuzey batıdan esen soğuk rüzgar.
Güney batıdan esen soğuk rüzgar.
Doğudan esen rüzgar.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ