Özellikle, bağlı durumda girdiği kilitli bir sandıktan kurtulma numarasıyla ünlü sihirbaz ...

Harry Houdini,
Asıl adı Erik Weisz,
(D. 24 Mart 1874 - Ö. 31 Ekim 1926),
Macar asıllı Amerikalı illüzyonist.
Sihirbazlar kralı Houdini.
Macar asıllı Amerikalı sihirbaz.
Özellikle, bağlı durumda girdiği kilitli bir sandıktan kurtulma numarasıyla ünlüdür. Houdini, özellikle her türlü zincir, ip, kelepçe gibi bağlardan ve kilitli sandıklardan kurtulmakla ün kazanmıştı.

Macaristan' dan ABD' ye göç etmiş yoksul bir haham olan babası ölünce Erik ip cambazlığı ve gözbağcılıkla ailenin geçimini sağlamaya çalıştı. Fransız gözbağcı Robert Houdin'den esinlenerek Houdini adını aldı.

Başarısı üç buluşa dayanıyordu:
Çoğu kilitlerin içi aslında çok basitti, çok az insan çözülemeyecek düğümler atabiliyordu.
Kelepçeler belli bir biçimde duvara vurulduğunda açılıveriyordu.

Bütün bunları o zamana kadar benzeri olmayan bir sahne gösterisinde gerçekleştirdi. Sahneye ipler, zincirler, kilitli bir sandık koyuyor ve izleyicilerden birinin kendisini kaçamayacak gibi sımsıkı bağlamasını istiyordu sonra Houdini iplerinden kurtuluyordu. Daha sonra polislerden kendisini kelepçeleyip bir hücreye kilitlemelerini istedi ve oradan da kurtulmayı başardı. Houdini ağzı dikili bir çuvalın içinde kendini ırmağa attırdıktan sonra, çuvaldan kurtulup yüzerek kıyıya çıktı.

24 Mart 1874 yılında Budapeşte' de doğdu. 
Harry Houdini 31 Ekim 1926 tarihinde öldü. 
Mide kaslarını en sert darbelere dayanacak biçimde geliştiren Houdini, onu görmeye gelen birisinin kaslarını germesine fırsat kalmadan attığı yumruk sonucu öldü.

Ünlü Türk Sihirbazlar; Türkiye’ de sihirbazlık tarihi üstad Zatı Sungur ile başlamış. 
Zati Sungur, Sermet Erkin, Kubilay Tunçer, İlkay Özdemir, Lütfi Demirtok, Mehmet Ertuğrul Işınbark ve Aref Ghafouri gibi isimler ilizyonla ilgilenmiş Türk sihirbazlardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ