İngiltere'ye ısmarlanan denizaltıları almaya giderken kimliği belirsiz bir denizaltı tarafından 1941'de Kıbrıs açıklarında batırılan Türk şilebi...

Refah,
İngiltere'ye ısmarlanan denizaltıları almaya giderken kimliği belirsiz bir denizaltı tarafından 1941 yılında Kıbrıs açıklarında batırılan Türk şilebi.
Refah Faciası olarak tarihe geçti. İngiltere' ye sipariş edilmiş olan denizaltılar ve uçak filosunu teslim almak için görevli olan personel görevlendirildi.

Deniz yoluyla Mısır' a gönderilen personel refah şilebi ile gönderildi. Refah şilebi 23 Haziran 1941 tarihinde batırıldı; 168 kişi öldü, 32 kişi kurtuldu.

Türkiye, II. Dünya Savaşı' ndan önce Birleşik Krallık' a gemi siparişi verdi. Türkiye, gemileri teslim alacak personeli Birleşik Krallık' a önce deniz yoluyla Mısır' a, gönderecekti. Askeri ve sivil personelin olduğu Refah gemisi, Kıbrıs dolaylarında Mersin Limanından İskenderiye Limanına doğru hareket halindeyken Akdeniz açıklarında kimliği belirsiz bir denizaltı tarafından batırıldı.

TBMM' de soruşturma başlatıldı. Refah gemisinin Vichy Fransası' na ait bir denizaltı tarafından yanlışlıkla torpillendiği ortaya çıktı. Fransa' dan gizli pazarlık sonucu iki savaş gemisi alındı. Ancak daha sonra bir İtalyan deniz subayı geminin İtalyan donanmasına ait bir savaş gemisince batırıldığını öne sürdü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ