Güneydoğu Asya ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilen, sarı, kırmızı ve turuncu renklere sahip çiçekleri bulunan yağı kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan bir bitki ...

Aspir,
Safflower,
Aspir Yağı (Safflower Oil),
Aspir bitkisi, Papatyagiller familyasındandır. Sarı, kırmızı ve turuncu renklere sahip çiçekleri bulunur. Eskiden çiçekleri, Mısır' da giysi boyası olarak kullanılmıştır. Dikenli ve dikensiz çeşitleri bulunan aspir bitkisinin boyu 50-120 santimetreye kadar ulaşabilir. Aspir bitkisinin yaprakları ve çiçekleri çay yapımında tohumu ise yağ yapımında kullanılır. 

Güneydoğu Asya anavatanıdır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetişen bitki özellikle Eskişehir, Tekirdağ, Konya, Isparta ve Burdur şehirlerinde çok daha yaygındır. 

Aspir yağı, aspir bitkisinden elde edilen bir yağdır.  Tohumlarından elde edilen aspir yağı, gıda ve ilaç sanayisinde ayrıca boya ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Aspir bitkisinden elde edilen yağ, pek çok sağlık problemine iyi gelmektedir. İçeriğinde oldukça yoğun ve farklı vitaminler bulunur. Bu vitaminler sayesinde kilo verme süreçlerini desteklediği gibi, saç ve cilt bakımında da yoğun olarak kullanılır.

Günümüzde bazı insanlar, pirinç yemeklerini renklendirmek ve tatlandırmak için sıklıkla kullanılan sarı bir baharat olan safranın yerine aspir yaprakları kullanıyor. Aspir tohumları da aspir yağı üretmek için kullanılır. 

Yemeklik yağı aşırı ısıttığınızda, faydalı bileşikleri yok eder ve zararlı serbest radikaller oluşturur. Bu serbest radikaller vücudunuzdaki moleküllere zarar verebilir. Bu nedenle, yüksek sıcaklıklarda yemek pişirirken ısıyı çekme kapasitesi yüksek olan yağları kullanmak önemlidir.  
Omega 3 ve omega 6 yağ içeriğinden zengin olan aspir yağı yüksek oranda antioksidan bileşen içerir. Bu bileşenlere ek olarak C, E ve B kompleks vitaminleri ile demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller içerir. Ayrıca aspir yağı içeriğinde yer alan linoleik yağ asidi nedeniyle zayıflatıcı etkiye sahiptir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ