Balkan coğrafyasında, her Mart ayında kutlanan bir gelenek olan bileklere takılan bileklikler ve süslemelere verilen ad...

Marteniçka,
Martipi ya da Martenitsa.
Balkan ve Trakya'da Mart ayında tüm ay boyunca bileklere takılan ve uğruna inanılan bileklikler ve süslemelerin adıdır. Eski bir Bulgar geleneği olarak bilinir. Bu bileklikler  Balkan coğrafyasında, hatta Türkiye' de de her Mart ayında kutlanan bir gelenektir.

Marteniçka takıları, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılabilmektedir. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulmaktadır.

İlk marteniçkalar, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırdı ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırdı. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırdı ve bu hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırdı.

Eskiden kırmızı ve beyaz yünden yapılan marteniçkalara püskül, top, insan gibi değişik şekiller verilebilmektedir. Marteniçkaların tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise Pijo ve Penda adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

İnanışa göre bu bileklikler parayla satın alınmaz ve sadece hediye olarak edinilebiliyor. El yapımı olan bu bileklikler bahar ayı öncesi takılarak, baharın müjdecisi kırlangıçlar veya leylekler görüldüğünde çiçek açmış bir ağaca veya çiçeğe bağlanarak dileklerin kabul olacağına inanılıyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ