Endonezya'da yaşayan Hinduların mart ayına denk gelen ve "Sessizlik Günü" de denilen yeni yıl kutlamasına verilen ad ...

Nyepi.
(Nyebi)
Sessizlik günü,
Endonezya'da yaşayan Hinduların mart ayına denk gelen ve "Sessizlik Günü" de denilen yeni yıl kutlamasına verilen ad.
Bali yeni yılının adı.
Bali’ de iş ve devlet için Gregoryen takvimi kullanılıyor diğer yandan da Pawukon adı verilen 210 günlük geleneksel takvim sistemi asırlardır kullanılıyormuş. 

Ancak Bali' deki sosyal yaşam pek çok dini kutlama günleri, danslar, ev yapımı, evlilik töreni, ölü yakma gibi pek çok kavramı içeriyor. Yeni yılın son günü kötü ruhları, şeytanları korkutup yer yüzünden kaçırmak için çok gösterişli, gürültülü törenler yapılıyor. Gece gündüze dönmeden herkes evine kapanıyor ve yılın ilk gününü kötü ruhlar insanların da dünyayı terk ettiğini düşünüp geri gelmesin diye mutlak bir sessizlik içinde geçiriyor. 24 saati kişinin kendisini, yaptıklarını, yapmak istediklerini düşünmesini, değerlendirmesini sağlayacak bir kutlama. O gün sadece siz varsınız. Ve eğer kendisiyle bir saat bile duramayan, her an bir şey yapması, planlaması, dışarıda olması, her dakika twitter’ı kontrol etmesi gereken kişilerdenseniz işte o zaman Nyepi günü gerçek anlamda kendi şeytanlarınızla yüzleşiyorsunuz.

Endonezya’ nın doğusundaki Bali adasında, yılbaşı geleneklere göre 31 Mart günü yapılıyor.
Bu kutlama, Melasti,  adı verilen bir Hindu töreni ile kutlanıyor. Bali yeni yılında; Nyepi’ nin hemen öncesinde toplu arınma ayini yapılırmış.
Yılbaşından üç gün önce, başlayan bu kutsal törenle doğa temizlenir, okyanustan veya diğer büyük su kaynaklarından sonsuz hayatın kaynağı alınırmış. Melasti ayininde Bali tanrıları Neptün ve Baruna’ nın kuklaları uzun ve renkli törenlerle yıkanır ve sonra da getirildikleri evlere, tapınaklara geri götürülürmüş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ