"İyi, Kötü ve Çirkin", "Yabandan Gelen Adam", "Bir zamanlar Amerika" gibi filmleriyle tanınmış İtalyan sinema yönetmeni…

Sergio Leone,
(Ocak 3, 1929 – Nisan 30, 1989)
İtalyan film yönetmeni, film prodüktörü ve senarist.
Leone, sinema öncüsü Vincenzo Leone'in ve sessiz film aktristi Edvige Valcarenghi (Bice Waleran)'nin oğlu olarak Roma'da dünyaya geldi. Okul yıllarında daha sonra müzikal iş birliği yapacağı Ennio Morricone ile sınıf arkadaşıydı. Babasını setlerde izledikten sonra 18 yaşında üniversitedeki hukuk öğrenimini bırakarak film endüstrisine giriş yaptı.

1948 senesinde, Bisiklet Hırsızları filminde İtalyan görüntü yönetmeni Vittorio De Sica'nın asistanlığı yaptı. Daha sonra, 1950'ler boyunca senaryolar yazmaktaydı. Bunlar daha çok o zaman popüler olan peplum (sword-and-sandal, kılıç ve sandal) tarihi destan filmleriydi. Aynı zamanda Roma'da bir kaç büyük ölçekli Cinecitta yapımı filmde yardımcı yönetmenlik yaptı. Bunlardan kayda değer olanlar; Quo Vadis ve Amerikan stüdyoları tarafından finansal desteklenen Ben-Hur filmleriydi.

Ünlü filmlerinden; 
İyi, kötü ve çirkin.
Clint Eastwood (Sarışın-İyi), Lee Van Cleef (Sentenza-Kötü), Eli Wallach (Tuco Benedito Pacifico Juan Maria Ramirez-Çirkin), Aldo Giuffre, Mario Brega (Binbaşı Wallace). Amerikan İç Savaşı yıllarında, üç silahşör sürekli birbirleriyle kesişen kaderlerinin çizdiği yolda, farklı gerekçelerle aynı amaç uğruna yürüyorlardı. Bu silahşörlerin adı İyi, Kötü ve Çirkin'di ve onların için iç savaş bir cehennem değil, pratik yapma olanağıydı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ