Hatay yöresine özgü, “testi peyniri” de denilen bir peynir cinsi...

Cara,
İçine salça, erimiş yağ, pekmez ve zeytinyağı konulan içi sırlı küp. Peynir, kibritden büyükçe parçalar halinde dilimlenir. Bir tepside tuzla harmalanarak iki gün bekletilir ve suyu devamlı süzülür. 
Çökelek bir bez torbaya doldurulur, üzerine bir ağırlık konarak iki gün suyunun süzülmesi için bekletilir. Üçüncü gün, bir tepsi içinde peynir, çökelek, çörekotu ve arzuya göre tuz konarak karıştırılır. 

Bir toprak kap (testi-cara) veya cam kavanozun içine bir kat peynir, bir kat çökelek sıra sıra dizilir. Her dizilim sırasında elle sıkıca bastırılarak peynirler arasındaki boşluklar çökelekle doldurulur. Kabın ağzı bir bezle bağlanır ve ters çevrilerek bir hafta bekletilir. Bu sayede sona kalan suyuda süzülmüş olur. Bu süre sonunda tekrar sıkıca bastırılır ve yüzeyine bir avuç tuz, onunda üzerine bir avuç kekik konur. Eskiden bu aşamadan sonra testinin ağzı bir bezle sıkıca bağlanır, killi toprak ve samanla yapılan harç ile sıvanır ve testi ters çevrilerek toprağa gömülür. Bu haliyle toprak altında dört ay bekletilirdi. Şimdilerde ise kekiğin üzerine bir bez torba içerisinde toprak konarak ağzı sıkıca bağlanıyor, yine ters çevrilerek buzdolabında dört ay bekletiliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ