Dikkat çekmek, toplumda odak noktası haline gelmek için yalana başvurma ve sonrasında söylediği bu yalana inanma biçiminde ortaya çıkan rahatsızlık.

Mitomani,
Yalan söyleme,
(Patolojik yalancılık),
Fransızca: mythomanie,
İngilizce: mythomania,
Yalan söyleme, masal uydurma saplantısı, kişinin ruhsal nedenlerle gerçeği değiştirme ve çarpıtmayı alışkanlık haline getirmesi durumu.

Dikkat çekmek, toplumda odak noktası haline gelmek için yalana başvurma ve sonrasında söylediği bu yalana inanma biçiminde ortaya çıkan rahatsızlık.
Mitomani, kişinin sürekli ve kontrol edilemeyen şekilde yalan söyleme davranışı sergilediği psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu yalanlar genellikle abartılı, tutarsız ve gerçek dışıdır; kişi yalanlarının sonuçlarını düşünmeden hareket eder.

Nedenleri arasında genetik yatkınlık, çocukluk travmaları, kişilik bozuklukları ve beyin kimyasındaki dengesizlikler yer alır. Özellikle antisosyal kişilik bozukluğu gibi durumlarla birlikte görülebilir.

Psikiyatride mitomani olarak tanımlanan patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (Efsane) ve latince mania (Delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.

Patolojik yalancılığın tanımı ilk kez 1891 yılında Alman doktor Anton Delbrueck tarafından yapılmıştır. "Tamamen orantısız ve fark edilebilinir bir amacı olmayan kapsamlı ve karmaşık, yıllarca veya ömür boyu sürebilen uydurmalardır.'' şeklinde tanımlanmıştır. O zamandan beri üzerinde çok fazla çalışma yapılmış bir konu değildir. Mitomani hastaları yeteri kadar araştırılmamış ve anlaşılmamıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ