Sesten hızlı uçan süpersonik ilk yolcu uçağı...

Concorde,
Süpersonik Uçak,
Gövdesi ve motorları uzun süreli sesten hızlı uçuşa müsaade edebilecek özelliklerde olan uçaklara süpersonik uçaklar denir. Concorde, sesin tam iki katı hızla (2132 km/h) uçuyordu. Concorde’ un max. uçuş yüksekliği 18.200 metreydi. Seyir esnasında pencereden dışarı baktığınızda, dünyanın yuvarlaklığını ve uzayın karanlığını görmeniz mümkündü.

Her bir Concorde’ un maliyeti, gelişmiş savaş uçaklarından dahi daha fazlaydı. Bugünkü değere göre hesaplandığında bir Concorde’ un maliyeti neredeyse 200 milyon USD. Uçuş maliyeti ve bilet fiyatlarının yüksek olması nedeniyle uçuşları durduruldu. Concorde’un ses hızını aşarken meydana getirdiği sonik patlamalar, Concorde’un bir çok ülkede kara üzerinde ses üstü hızlarla uçmasının yasaklanmasına sebep olmuştur.

Concorde uçakları güçlü Rolls-Royce motorları ile, Atlantik okyanusunu normal şartlarda 3 saatlik kısa bir sürede geçiyorlardı. Dış yüzeyi çok hafif ve ısıya dayanıklı titanyumdan yapılan Concorde’ ler uçarken; dış çephe sıcaklığı 92 (°C) , burun kısmı 130 (°C) oluyordu. Uçağın burnu, iniş ve kalkış esnasında pilotlara daha iyi bir görüş sağlayabilmek amacıyla aşağıya indiriliyordu.

Toplam 20 adet üretilen Concorde’ lardan günümüzde 18 uçak, dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ