Mardin ilinin bir ilçesi...

Nusaybin,
Nusaybin, Mardin iline bağlı Suriye sınırında Kamışlı' ya komşu ovada kurulmuş bir ilçedir. Suriye ile sınır olan ilçe, Dicle ve Fırat nehirleri arasındadır. Günümüzden 6500 yıl önce Subarular tarafından kurulmuş ve Sümerliler Dönemi’ nde önemli bir merkez olarak kullanılmıştır. 

Antik Çağ’ da Mezopotamya’ nın en büyük şehri olarak kabul edilmiştir. Onlarca medeniyetin merkezi olarak kullanılan Nusaybin, Roma İmparatorluğu’ na geçmiş ve İslam Orduları’ nın Anadolu’ ya gelmesi ile beraber Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve nihayet Selçuklular’ın egemenliğine girmiştir. O günden bu yana, Türk hakimiyeti altındadır. Babilliler buraya Armis veya Nisibis demişler. Cumhuriyet döneminde Nusaybin denilmiştir.

Diyarbakır'a mesafesi 152 km, Mardin' e 56 km, Batman' a 139 km, Şanlıurfa' ya 220 km, Gaziantep' e ise 360 km'dir. Zaho' ya uzaklığı 140 km, Kamışlıya ise 1 km kadardır. Havayolu ulaşımı, İlçeye 55 km mesafedeki Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı ile yapılır. Mardin’ den haftanın beş günü sefer yapılır. Suriye’deki Kamışlı Havalimanı da Nusaybin’in 5 km güneyindedir. 

Suriye ile sınır bir ilçe olması, ilçenin kültürel yapısının sürekli değişmesine yol açmıştır. İlçe üzerinden önemli kara yolları ve demir yolu geçmektedir. Düz bir ovaya kurulmuş olması nedeni ile şehir içi ulaşım çok rahattır. Komşu ilçeleri Midyat, Ömerli ve Artuklu’ dur. İlçe aynı zamanda Şırnak ili ve Suriye ile komşudur.

Nusaybin, onu Kamışlı şehrinden ayıran Suriye-Türkiye sınırının kuzey tarafında, düz bir alana kurulmuştur. Çağ Çağ Deresi her iki yerin içinden akar. Doğudaki Cudi Dağı’ nın Nuh' un Gemisinin karaya oturduğu yer olduğu rivayet edilir.

Mardin ilinin ilçeleri 10 tanedir.
Artuklu (Merkez ilçe)
Dargeçit, Derik
Kızıltepe,
Mazıdağı, Midyat
Nusaybin,
Ömerli,
Savur,
Yeşilli.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ