Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi...

Fidel Kastro,
Fidel Castro.
Fidel Alejandro Castro Ruz,
Lakabı El Caballo.
(D. 13 Ağustos 1926, Mayari - Ö. 25 Kasım 2016, Havana),
Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi' nin önderi. 
Devrim sonrasında, 1959 - 1976 yılları arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 yılları arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 

Fidel Castro 13 Ağustos 1926 yılında Mayari' de doğdu. Ailesi Küba' ya Bağımsızlık Savaşı sırasında asker olarak gelmiş ve savaş bittikten sonra da burada kalarak şeker kamışı yetiştiricisi olmuş. İlköğretimini Katolik okullarında, liseyi ise Havana’ da bulunan bir ilahiyat okulunda tamamlamış. 1945 yılında da Havana Üniversite’ ne girdi. 1947 yılında Küba Halk Partisi’ ne girdi. 1950 yılında hukuk doktorluğundan mezun oldu ve avukatlık yaptı.

1952 yılında iktidardaki hükümeti devirip başa geçen diktatör Batista' yı, 1953 yılında devirmek amacıyla küçük bir grup kurmuş ve 165 arkadaşıyla birlikte 26 Temmuz’ da Moncada Kışlası’ na bir saldırı düzenlemiş. Bu saldırı sonucu gerillaların çoğu öldürülmüş ve Castro tutuklanarak, 16 yıl ceza aldı. 16 yıl mahkumiyet almasına rağmen yaklaşık 2 yılın ardından Batista’ nın çıkardığı af sayesinde serbest kalmış. 

Fidel Castro, Yoldaş Che Guevara ile Birlikte 1 Ocak 1959 tarihinde, Batista hükümetini devirdi. Fidel Castro başbakanlığa getirilirken, hukukçu doktor Manuel Urrutia Leo da devlet başkanlığına seçilmiş. Hükümet kurulduktan sonra, ülkede pek çok değişiklik yapılmış. Fiyatların ve kiraların düşürülmesi ile toprak reformu yapılan ilk yenilikler olmuş. Ancak toprakları kamulaştıran Castro’nun kararı Amerika tarafından pek hoş karşılanmamış ve ABD, Küba’ ya ambargo uygulamış.

Fidel Castro ilk Eşi Mirta Diaz-Balart ile Küba, şekerlerini, Sovyetler Birliği’ ne satmaya başlamış. ABD, 1961 yılında Küba’ ya karşı Domuzlar Körfezi Çıkarması’ nı başlatmış. Devrimden sonra ülkeden kaçan ve John F. Kennedy desteğini alan Kübalıların yaptığı bu çıkarma başarısız olmuş. Küba, sosyalist politikalar izlemeye devam etmiş. Castro, daha sonra SSCB’ ye dönük bir dış politika izlemeye başlamış. 
Kuzey Kore, Vietnam, Laos ve Çin ile birlikte dünyanın 5 komünist ülkesinden biri olan Küba’ yı uzun yıllar boyunca yönetti.

Fidel Castro’nun İkinci Eşi Dalia Soto del Valle 1961 yılında Küba Komünist Partisinin genel sekreterliğini yaptı. 

25 Kasım 2016 tarihinde Fidel Castro, öldü. Vasiyeti üzerine cenazesi Havana' da yakıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ