Karadeniz Bölgesi’sinde yüz yıllardır devam eden günümüzdeki karşılığı “yılbaşı gecesi” kutlamaları ...

Kalandar,
Kalandar kutlamaları asırlar ötesinden gelen kadim bir gelenektir. Tarihsel ve kültürel öneme sahip olup halkın en sevilen eğlencesidir. Günümüzdeki karşılığı yılbaşı gecesi kutlamasıdır. Kalandar, Trabzon ve civarında yaşayanların mahalli takvimine göre yılbaşı ve yılın ilk günü anlamına gelir. 

Miladi takvime göre ocak ayının 13’ ü olan gün Kalandar gecesi olarak kabul edilir. Tarihsel süreçte uzun yıllar Trabzon (Rum) İmparatorluğu' na başkentlik yapmış olan Trabzon’ da Kalandar kutlamaları günümüzde de kültürel olarak devam ettirilmektedir.

Özellikle Trabzon İmparatorluğu döneminden kalma ilginç gelenek ve göreneklerle özellikle Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan bir orman köyü olan Livera’da günümüzde de yaşatılan Kalandar kutlamaları ile eski yıla veda edilirken yeni dileklerle yeni bir yıla merhaba denir. Bu geceyi sembolize ritüeller, manilerle, türkülerle, horonla, oyunlarla yaşatılan Kalandar gecesinde farklı inanışlarla da gelecek olan yeni yılın şans mı, uğursuzluk mu getireceği sınanır. Bu kutlamalar ocak ayına denk geldiği için tüm köy halkı çok soğuk havada karlar altında kutlamasını düzenler ve yeni yılı hep birlikte karşılar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ