İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapı...

Kız Kulesi,
(Maiden’s Tower)
İstanbul Kız Kulesi.
Damalis,
Leandros,
Kız Kulesi, İstanbul Boğazı' nın Marmara Denizi' ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’ da Bizans devrinden kalan tek eserdir. 

MÖ 24 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olan kule, zamanında Damalis ve Leandros gibi isimlerle  anılmış. Kız kulesi, Salacak açıklarında, Karadeniz' in Marmara ile birleştiği yerde, küçük bir ada üzerinde yapılmıştır. İstanbul’un simgelerinden biri olan Kız Kulesi' ne ulaşım, Salacak ve Ortaköy' den sandallarla yapılır.

Kız Kulesi hakkındaki hikayede 
Kleopatra' nın hazin sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılan hikayesidir. Kehanete göre; Kral' a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir. Ancak kuleye gönderilen bir üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesinin ölümüne neden olur. Kehanet gerçekleşir. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya’ nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Yılanın, ölümünden sonra da prensesi rahat bırakmadığına dair söylentiler günümüze kadar ulaşmıştır. Zira bu tabutun üstünde iki delik olduğu hala anlatılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ