Batı Afrika ve Jamaika'da yetişen kabuğundaki zehirden ötürü bazen öldürücü de olabilen bir meyve ...

Aki,
(Ake)
Latince ismi: Blighia sapida.
Batı Afrika ve Jamaika'da yetişir. Kabuğundaki zehirden ötürü öldürücü de olabilen pişirilerek yenen bir meyve.
Aki, 10 metreye kadar boylanabilen, kısa gövdeli ve yoğun taçlı, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. 

Ağırlıklı olarak Batı Afrika'da Gabon, Kamerun, Sao Tome ve Principe, Benin, Burkina Faso, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Mali, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo' da yetiştirilmektedir. 1778 yılında bir gemideki köle tarafından Batı Afrika' dan Jamaika' ya getirildiği söyleniyor. O zamandan beri, Karayip mutfaklarının azgeçilmezi oldu. Meyveleri, liçi meyvelerine yakın olup narin, hafif ceviz tadındadır. 

Meyve ilk önce Jamaika' ya ve daha sonra Haiti, Küba, Barbados, Florida ve Amerika Birleşik Devletleri' ne tanıtıldı. Ezilmiş olgunlaşmamış meyveler sabun olarak kullanılan köpük üretir. Termitlere karşı dayanıklıdır. Tohum özü parazitlerle savaşmak için kullanılır. Ateşi düşürmek için olgun meyveler tüketilir. Baş ağrısını gidermek için alnına ezilmiş yaprak konulur. Meyve sadece tamamen olgunlaştığında yenilebilir.

Olgunlaşmamış Aki meyveleri toksin içerir ve tehlikeli olabilir. Kusmaya, ishale, uyuşukluğa, komaya ve hatta ölüme neden olabilirler. Olgunlaşmamış meyveleri ve tohumları da zehirlidir. 
Genellikle çiğ yenir, tereyağında kızartılır veya çorbalara karıştırılır. Aki, neredeyse pürüzsüz grimsi bir kabuğa sahip ve 10 - 12 metre yüksekliğe ulaşan çok küçük bir ağaçtır. Genel olarak, aki şaşırtıcı derecede güzel bir bitkidir.

Jamaika’ nın ulusal meyvesidir. Ülkenin ulusal yemeği olan tuzlu balıkla başroldedir. Meyve Batı Afrika’ya özgü, yaprak dökmeyen tropikal ağaçlarda yetişir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ