Eski SSCB Dışişleri Bakanı, Gürcistan'ın Eski Devlet Başkanı, 2. Gürcistan Cumhurbaşkanı...

Eduard Şevardnadze,
(Gürcüce: ედუარდ შევარდნაძე);
(D. 25 Ocak 1928 - Ö. 7 Temmuz 2014),
Eski SSCB Dışişleri Bakanı, Gürcistan'ın Eski Devlet Başkanı.
2. Gürcistan Cumhurbaşkanı (26 Kasım 1995 - 23 Kasım 2003).
Şevardnadze, ilk Devlet Başkanı Zviad Gamzahurdiya' nın devrilmesiyle iktidara geldi. Miheil Saakaşvili liderliğindeki muhalefet tarafından, Gül Devrimi ile iktidardan ayrıldı.

Eduard Shevardnadze, 1928 yılında, Gürcistan'nın, Mamati köyünde doğdu. Gürcü bir öğretmenin oğludur. Gürcistan Komünist Partisi' nin okulunda öğrenim gördü. Edward, tıp fakültesine girdi. 1946 yılında Komsomol' a girdi. Rusça komsomol; Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik koluna girdi. Kariyeri hızla gelişti ve 25 yaşında Komsomol'un Kutaisi şehir komitesinin ilk sekreteri oldu. 1960 yılında Kutaisi Pedagoji Entitüsü' nde tarih öğrenimini tamamladı.

1957 - 1961 arasında Gürcistan Komsomolu Merkez Komitesi birinci sekreterliği görevini yürüttü. 1964 yılında Tiflis' e giderek parti yönetiminde çeşitli görevler üstlendi. 1972 yılında Gürcistan Komünist Partisi birinci sekreteri oldu. 1976 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi' ne, 1978 yılında Politbüro aday üyeliğine seçildi. 1985 yılında Politbüro' ya alındı. 1957 yılından beri dışişleri bakanı olan Andrey Gromiko' nun yerine dışişleri bakanı oldu.

Şevardnadze, Gorbaçov' un dış politika çizgisini başarıyla uyguladı. Şevardnadze, Gorbaçov' un en yakın çalışma arkadaşları ve glasnost (açıklık) ve Perestroyka (yeniden yapılanma) politikalarının en etkin savunucuları arasında yer aldı. SSCB' nin dağılmasıyla görevi sona erdi. Shevardnadze cumhurbaşkanlığı seçimlerini iki kez kazandı - 1995 ve 2000'de. Genellikle ekonomik istikrarsızlık, Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili zayıflık ve devlet aygıtının bozulması nedeniyle eleştirildi. 1995 ve 1998 yılında iki kez suikast yapıldı. Bu girişimleri kimin yaptığı bilinmemektedir.

Şevardnadze 10 Mart 1992 yılında Gürcistan' ın Devlet Konseyi başkanlığına (devlet başkanı) getirildi. 1995 ve 2000 yıllarında yapılan seçimlerde iki kez daha bu göreve getirildi. İktidar boyunca karşı karşıya kaldığı en büyük sorun Abhazya ve Güney Osetya' daki ayrılıkçı hareketlerdi. 2 Kasım 2003 tarihinde yapılan parlamento seçimleri sonucunda Shevardnadze' nin taraftarlarının zaferi açıklandı. Ancak muhalefet politikacıları kitlesel huzursuzluğu kışkırtan seçim sonuçlarının tahrif edildiğini açıkladı. Seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla başlayan toplu gösteriler sonucunda başta Mihail Saakaşvili ve diğer muhalefet liderlerinin çağrısına uyarak görevinden çekildi. Tarihte bu olay Gül Devrimi olarak geçti. Bu olaylar sonucunda Shevardnadze istifayı kabul etti. Yeni hükümet onu emekli etti. Hayatına Tiflis' te devam etti.

7 Temmuz 2014 tarihinde öldü. Mezarı evinin bahçesinde ve eşinin yanındadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ