Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun bir kitabı ...

Kiraz Ayı,
Diğer Eserleri;
Aşk Mektupları,
Bir Tutam Mavi, Bu Anadolu Var Ya,
Dol Karabakır Dol, Dördü Birden, Dost Dost,
Gece Yarısı,
İnsan Kokusu,
Karadut, Kardeş Mektupları, Kiraz Ayı, Körolası, Kültür Yokuşu,
Mavi Yolculuk Defterleri,
Pembe Vinç,

Resme Başlarken,
Sabır İle Koruk, 
Seni Düşünürken Bir Çakıltaşı Isınır İçimde,
Tezek,
Yaşasın Renk, Yukulele'ye Mektuplar,

Bedri Rahmi Eyüboğlu,
(1911 Görele, Giresun - 21 Eylül 1975, İstanbul),
Türk ressam, yazar ve şairdir.
Bedri Rahmi Eyüboğlu 1911 yılında Giresun Görele’ de doğdu. Trabzon Lisesi’ ni bitirdi. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ ne girdi. Nazmi Ziya ve İbrahim Çallı’ nın öğrencisi oldu. 

1931 yılında, ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu’ nun yanına, Paris’ e gitti. Türkiye' ye döndü ve öğretim üyeliği yaptı. Geleneksel süsleme ve halk el sanatlarından seçtiği motifleri eserlerinde kullandı. Eserleriyle yurtiçi ve dışında çok sayıda ödüle layık görüldü. Tekel Genel Müdürlüğü’ nde vitrin düzenleyici olarak çalıştı. Tekel' in ürettiği Sipahi sigaralarının (Sipahi Ocağı) kapağındaki Koşan Mızraklı Atlar figürünü tasarladı.

Şiirleri Yeditepe, Ses, Güney, İnsan, İnkılapçı Gençlik ve Varlık dergilerinde yayımlandı. Halk edebiyatına hayranlık duydu. Bu sebeble 1941 yılında yurt gezilerinin birinde Çorum ve İskilip’ e gelmiş ve buraya yerleşmiştir. Resimlerinde han avluları, halay çekenler, çocuk emziren kadınlar, saz çalan aşıklar gibi temaları işlemeye başlamıştır. Burada evli iken Mari Gerekmezyan ile 1940 yılında başlayıp, 1946 yılında Mari’ nin ölümüne kadar süren bir aşk yaşamış. Bu aşkı eserlerinde ve İskilip' te vücut bulmuştur.

Karadut şiirinden bir dize;
"Karadutum, çatalkaram, çingenem.
Nar tanem, nur tanem, bir tanem."

21 Eylül 1975 tarihinde, İstanbul’ da öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ