Batılıların söyleyişiyle Avicenna adıyla bilinen ve Modern Tıbbın Babası olarak tanınan bir bilim adamı...

İbni Sina,
İbn-i Sina, İbn Sina,
Ebu Ali Sina,
(Farsça: ابن سینا),
Avicenna,
(D. 980 Buhara, Özbekistan - Ö. 1037 Hamedan, İran)
Bilim adamı, doktor, filozof ve yazar.
11. yüzyılda yaşamış, İslam dünyasının yetiştirdiği ünlü hekim ve filozof. Batılıların söyleyişiyle Avicenna adıyla bilinen ve Modern Tıbbın Babası olarak tanınan bir bilim adamı. 

11. yüzyılda yaşamış, İbn-i Sina, tıp, psikoloji, farmakoloji, jeoloji, fizik, astronomi, kimya ve felsefe alanında bir deha ve bilim adamı. Avicenna adıyla ve El Kanun (Canon) kitabıyla tıbba yapmış olduğu büyük katkıdan dolayı tüm dünyaca Modern Tıbbın Babası olarak tanınır. Çalışmalarıyla dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdıran unutulmaz bilim insanı ve tabip İbni Sina ya da batılılar tarafından bilinen isiyle Avicenna, küresel tıbbın gelişimine ışık tutan ve önemli katkıları olan biri isim. İslam dünyasının yetiştirdiği ünlü hekim ve filozof. Batılı kaynaklarda hekimlerin piri ve hükümdarı olarak tanımlanan Avicenna Dünya tıp tarihine de damga vurmuştur. 16. ve 19. yüzyıllar arasında tüm dünyanın tıbbi referans olarak benimsediği bilim adamı olarak dikkat çekiyor.

İbn-i Sina, Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde 980 yılında doğdu. İbni Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabüş Şifa (İyileşme Kitabı) ile El Kanun fit-Tıb (Tıbbın Kanunu)' dur . Bu iki eser Orta Çağ üniversitelerinde okutulmuştur. Hatta bu eser Montpellier ve Louvain' de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur.

Hamedan şehrinde 1037 tarihinde öldü. 

Eserleri:
El-Kanun fit Tıb, 1593 (
Tıbbın Kanunu)
Kitabül Necat, 1593 (Kurtuluş Kitabı)
Risale fi İlmi, 1880 (Ahlak)
İşarat vel Tembihat, 1892 (Mantık, Fizik ve Metafizik gibi 
20 bölümden oluşan eser)
Kitabüş Şifa, 1927 (İyileşme Kitabı)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ