Anadolulu kadın portreleriyle tanınan toplumsal gerçekçi sanat akımının öncü Türk ressamı...

Nuri İyem,
(D. 
1915, İstanbul - Ö. 18 Haziran 2005),
Türk ressam ve toplumsal, gerçekçi sanat akımının önde gelen isimlerindendir.
Türk ressam Nuri İyem, 1915 yılında İstanbul' da doğdu. 
İlkokulu Mardin’ de bitirdi. İstanbul’ da Vefa Lisesi’ nde ortaöğrenimine başladı. Pertevniyal Lisesi’ nden mezun oldu. 

1933 yılında resimlerine hayran olduğu Nazmi Ziya’ nın da desteğiyle şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Nazmi Ziya, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat atölyelerinde çalıştı ve Leopold Levy'den dersler aldı. 1937 yılında akademinin orta bölümününden mezun oldu. Akademinin yüksek kısmını 1940 yılında yeniden okudu ve dört yıl sonra bitirdi.

1941 yılında Avni Arbaş, Agop Arad, Turgut Atalay, Haşmet Akal, Kemal Sönmezler, Selim Turan, Fethi Karakaş, Ferruh Başağa, Mümtaz Yener ile beraber "Yeniler" grubunu kurmuştur. 

Anadolulu kadın portreleriyle tanınmıştır. 4000 civarında resmi vardır.  İlk kişisel sergisini 1946 yılında Beyoğlu’ nda bir mobilyacıda açtı. Ankara, İzmir ve İstanbul’ da duvar resimleri uyguladı. Manzara ve portre çalışmaları, doğa sevgisi ve özlemini yansıtan eserleriyle özellikle hüzünlü Anadolu kadın resimleriyle tanınıyordu.

Aldığı Ödülleri:
1973 Cumhuriyet’in 50.Yılı Resim Ödülü,
1989 Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü
1997 Tüyap İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülü.

Evli ve iki çocuk babası olan sanatçı, 18 Haziran 2005 tarihinde İstanbul' da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ