Suudi Arabistan’ın geleneksel bedevi el dokumasına verilen ad...

Sadu,
Sadu, arapça bir kelimedir.
Suudi Arabistan’ ın geleneksel bedevi el dokuması.
Suudi Arabistan, Kuveyt ile ortak bir dosya olarak Sadu Dokuma sanatını UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ ne kaydettirdi. 
Dokumada siyah, beyaz, bej ve kırmızı renkler kullanılıyor. Dar bantlar halinde dokunuyor. Üçgenleri, zikzakları, elmas şeklini ve noktalı işaretler gibi şekilleri içerir. 

Bu dokuma kumaş, çölün ve göçebe yaşam tarzının temalarını sembolize eder. Tarak gibi şekiller at dişini, elmas şekilleri küpeleri, üçgenler çadırları, dalgalı elmas şekilleri suyu sembolize eder. Bazen de deve sembolleri bulunur.

Sadu dokumacılığı, Arap Yarımadası sakinlerinin eski çağlardan beri temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında uğraştıkları geleneksel zanaatlardan biri olarak karşımıza çıkmakta. Sadu çeşitli tasarım, süsleme ve renkleriyle Suudi Arabistan’daki insani mirasın en önemli unsurlarından ve imgelerinden biri haline geldi. Bu kültürel değerin önemini vurgulama noktasında, Suudi Arabistan’ ın bu yıl ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin logo tasarımında da Sadu kullanılmıştır.

Bedevi kabileleri yüzyıllar boyunca çöldeki soğuk gecelerde Sadu kumaşları sıcak tuttu. Yatay dokuma sanatı olarak bilinen Sadu dokumacılığı, nesiller boyunca her Bedevi kadının yaşamının bir parçası oldu.

Arap yarımadasındaki bir grup Sadu dokuma ustası bugün bu eşsiz el sanatını korumak için mücadele ediyor. Yüzlerce yıllık kadım bir tarih ve nesiller boyu aktarılan uzmanlık Maytha Saed Abusalaa’nın ellerinde yeniden hayat buluyor. Maytha , Arap yarımadasında Sadu dokumacılığı yapan az sayıdaki ustadan biri. Sadece Katar’ da Sadu dokuyan kişi sayısı 40’ dan az.

Sadu dokumacılığı, kılıç yapımı ve şahincilik gibi asırlık gelenekleri canlı tutan günümüz Katar' ı, kültürel mirasına gururla sahip çıkıyor.

SADU - KILIÇ - ŞAHİN

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ