Ölünceye kadar 48 yıl Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Başkanlığı'nı yapan Amerikalı kamu görevlisi...

J. Edgar Hoover,
John Edgar Hoover,
(D. 1 Ocak 1895 
Washington - Ö. 2 Mayıs 1972 Washington, ABD), 
FBI Direktörü.
1924 yılından ölümüne kadar Federal Soruşturma Bürosu' nun (FBI) Başkanlığı' nı yapan Amerikalı kamu görevlisi.
1 Ocak 1895 yılında Washington' da doğdu. 
2 Mayıs 1972 yılında 77 yaşında Washington' da öldü.

George Washington Üniversitesi' nde gece dersleri izleyerek hukuk öğrenimi gördü. 1916 yılında lisans, 1917 yılında lisansüstü diplomasını aldı. 
1917 yılında Adalet Bakanlığı' na girdi. 1919 yılında Başsavcı A. Mitchell Palmer' ın özel yardımcılığına getirildi. 1924 yılında Soruşturma Bürosu' nun (sonradan Federal Soruşturma Bürosu) başkan yardımcılığına atandı ve kısa sürede başkan oldu. 

Saygınlığı sarsılan Soruşturma Bürosu' nun personel seçimi ve eğitimi konusunda etkili yöntemler geliştirdi. Dünyanın en büyük parmak izi katalogunun yanı sıra bilimsel bir suç araştırma laboratuvarı ile ülkenin her yanından seçilen güvenlik görevlilerinin eğitim için gönderildiği FBI Ulusal Akademisi' ni kurdu. En çok aranan 10 kişi listesini yapma fikrinin babasıdır. ABD' de gangsterlerin dünya çapında ün kazandığı 1930 yıllarının başında, ünlü suçluları(John Dillinger) izleyip ele geçirerek FBI' ın başarılarını geniş bir biçimde kamuoyuna duyurdu.

J. Edgar Hoover' ın ölümünden sonra Amerikan Senatosu kurum üzerinde bazı reformlar yapmıştır. Dinleme cihazlarının kullanımında kısıtlama getirilmiş. FBI Başkanlarının görev süresi 10 yılla sınırlandırılmıştır.

J. Edgar Hoover' ın hayatını anlatan 2011 yapımı J. Edgar filmle hayatı anlatılmıştır. Filmde Hoover rolünü Leonardo Dicaprio canlandırmıştır.

10 Mayıs 1924 - 2 Mayıs 1972 tarihleri arasında; Calvin Coolidge, Herbert Hoover, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon gibi sekiz ABD Başkanıyla görev yapan mucize kişi. 

Hakkında bazı rivayetler vardır. Bunlar;
Sınır tanımaz hırsı sayesinde devletin çeşitli kademelerinde çok hızlı yükselmiş.
Eşcinsel olduğu riayet edilir. Kadın kılığına girmekten hoşlandığı söylenir.
JFK suikastinde rolü olduğu iddia edilir.
Martin Luther King' in öldürülmesinde azmettirici olduğu ileri sürüldü.
Birmingham' da dört siyah çocuğun öldüğü patlamada FBI yetkililerinin Ku Klux Klan' cılar tarafından bombalandığı olayı kapatan adam. Aynı dosya yaklaşık 35 yıl sonra yeniden açılmış ve suçlular hüküm giymiş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ