Avşa Adasında yetişen ve iyi bir sofra şarabı elde edilen kırmızı üzüm cinsi ...

Adakarası,
Adanın siyahı,
Avşa Adasında yetişen ve iyi bir sofra şarabı elde edilen kırmızı üzüm cinsi.
Adakarası, Avşa ve Marmara adasında yetişen 
Türkiye menşeli bir kırmızı üzüm çeşididir. Ünlü üretim yeri Avşa Adası ama Adakara' nın üzüm çeşidi tüm Marmara Bölgesinde üretilmektedir. 

Ülkemizde diğer siyah üzüm şarapları şunlardır; Boğazkere, Çalkarası, Kalecik Karası, Papazkarası, Öküzgözü' dür.

Adakarası, asıl yetişme yeri Avşa adasıdır. Üzümler salkımda sık bir şekilde bulunmaktadır. Salkımları kanatlı, konik yapıdadır ve salkımdaki tanelerin dizilişi sıktır. Salkım iriliği ortadır. Güzel kırmızı rengi olan, yumuşak ve hoş içimli bir şarap verir. Avşa Şarabı olarak da bilinen şarabın alkol oranı yaklaşık % 12 ve asitlik aralığı 6 ile 7 gram/litre arasındadır. Avşa Adası yılda 1500 ton şarap üretiyor. 

İlk bahar aylarında yapraklarını açan adakarası yaz sonlarında meyvesini vermektedir. Ancak yetiştirildiği bölgeye göre üzümün olgunlaşma süresinde değişiklikler meydana gelmektedir. Balıkesir ve Erdek bölgesinde eylül ayının başında yetişmekte olan bu üzüm Anadolu' da eyül ortası ve eylül sonlarında yetişmekte olduğu bilinmektedir. Sıcak bölgelerden daha kaliteli ve iyi bir şekilde yetişen bu üzüm yaz aylarında sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır.

Avşa adasının ünlü koyları;
Altınkum Koyu, 
Manastır Koyu, 
Tavşanlı Koyu, 
Kumtur Koyu, 
Atanaş Koyu, 
Yiğitler Koyu.
Çınar Koyu

Adaya ulaşım, İstanbul, Bostancı ve Yenikapı’ dan İDO hızlı feribotları ile; Tekirdağ, Akport Limanı’ ndan, Erdek’ ten feribot ile sağlanmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ