Halk dilinde yerelmasına verilen ad...

Ebeli,

Keme.
Yer elması.
Halk dilinde yerelmasına ebeli denir.
Yer elması,
Helianthus tuberosus; 
Birleşikgillerden, glikoz bakımından zengin, yumru şeklindeki kök sapı sebze olarak kullanılan, dayanıklı, çok yıllık toprak altı bir bitkidir. 

Birleşikgillerden, glikoz bakımından zengin, yumru şeklindeki kök sapları olan bir bitki olup besin olarak yararlanılan kök sapı, sebze olarak kullanılan, dayanıklı, çok yıllık bitkidir. Yer elması, Kuzey Amerika, Avrupa ve Türkiye’ de sıkça yetiştirilmektedir. 

Beslenme haricinde alkol ve fruktoz üretiminde kullanılıyor. Yumruları nişasta bakımından zengin olup, inulin, dekstroz ve levülozdan meydana gelen yaprakları iyi bir yem kaynağıdır. Yer elmasının hem tadı hem de oluşumundan dolayı iç dokusu turp' a benzer. Yer elmasıyla bir çok hafif zeytinyağlı yemekler yapılabilir. 
Salatalarda da kullanılmaktadır. 

Yer elmasının en sağlıklı tüketimi, çiğ olarak yenmesidir.  Yetiştirilme şekli toprağın altında olup, tıpkı bir patates ya da havuç gibi gömüldükten sonra yaklaşık 50 günlük bir sürecin ardından toprağın içinden çıkartılmaktadır.

Yer elmasının genel olarak faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Turpa benzeyen yerelması ile vücudunuzdaki kan şekeri otomatikman dengelenmektedir. Kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Yer elmasının içeriğinde bulunan inülin, metabolizmada meydana gelebilecek olası kanser riskleri ve kemik erimesi hastalıklarında etkili bir üründür. Sindirim sistemini hızlandırır. Bu özelliğinden dolayı kabızlık ve basur için etkilidir. Yer elması, vücutta kansızlık sorununun çözülmesinde etkilidir. Demir içeriği açısından en zengin besinlerden birisidir. Yer elmasının özellikle yaşça ilerlemiş kişiler tarafından beslenilmesinin önerilmesi, kemik sağlığının korunması amacıyladır.

Yer elması idrar yollarında da etkisi olan bir besindir. İdrar söktürücü etkisiyle kişiyi rahatlatır ve böbreklerimizin olması gereken standartta çalışmasına yardımcı olur. Astım hastaları için yer elmasının balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ