Edirne’de bin yıllık gelenek olan korku gecesi kutlamalarına verilen ad...

Bocuk,
Bocuk Gecesi.
Edirne’de bin yıllık gelenek, Bocuk Gecesi  beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan insanlar tarafından kutlanıyor. Edirne' nin Keşan ilçesinde, bin yıllık gelenek olarak kutlanan korku gecesine bocuk, bocuk gecesi deniyor.  

Yine benzer şekilde Trakyadaki bu geleneğe uygun olarak Kırklareli'nde de koleda denen korku gecesi kutlamaları yapılıyor. İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli illerinde daha çok kutlamalar yapılıyor. Prensipte korku ve korkutucu unsurlar oluşturacak giysilerle, yüzlerini boyayıp çeşitli maskeler takarak, ilginç ve renkli görüntüler sergilerler. Bugece eğlenilerek kutlanıyor. Tarihi çok eskilere dayanan bu Balkan geleneği halen sürdürülmektedir.

Bocuk Gecesi'nde beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan yüzlerce insan, sokaklara çıkıp pencerelere vurarak ev sakinlerini korkutarak eğleniyorlar. Müzik, makyaj ve köstüm yarışmaları yapılan bir karnaval havasında gece düzenleniyor. Kutlamalar sonucunda muhtelif rivayetlere inanılıyor. Bocuk Gecesi'nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu, bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor. Halk bu gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor.

Evde kabak pişmiş ise korkuya gerek yok. Bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını Bocuk geliyor diye korkutuyor. Bocuk; beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine inanılan varlık. Kabak pişen eve bocuk gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ