1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilen Türk halk müziği sanatçısı...

Nida Tüfekçi,
Mehmet Nida Tüfekçi,
(D. 1 Mart 1929, Akdağmadeni, Yozgat – Ö. 18 Eylül 1993, İstanbul).
Türk halk müziği sanatçısı.
1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.
Uzun yıllar TRT' de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. 

Mehmet Nida Tüfekçi, 1 Mart 1929 tarihinde Yozgat' ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. İlk müzik eğitimini babası Hamdi Tüfekçi' den aldı. 

Müziği seven ve müziğin içindeki bir ailenin çocuğu olan Nida Tüfekçi, bağlama çalmaya ilkokul çağlarında başlamış ve küçük yaşlarda yeteneğini ortaya koymuştur. İlk öğrenimini Akdağmağdeni' nde bitiren Tüfekçi ortaokula Akdağmağdeni' nde başlamış ve Boğazlayan' da tamamlamıştır. Liseyi Ankara Maliye Okulu' nda bitirir.

Lisede Muzaffer Sarısözen ile tanışır. Hem okuluna devam eder hem de 1947 yılından itibaren Ankara Radyosu' nun Yurttan Sesler programlarına ses ve saz sanatçısı olarak katılır. 1953 yılında Ankara Radyosu' ndaki sınavda başarı göstererek Yurttan Sesler' in daimi korosunda çalmaya başlar. 

1959 yılında İstanbul Radyosu' na naklen atanır. 1964 yılında Türk halk müziğinden sorumlu Türk Müziği şube müdür yardımcılığına; 1972 yılında ise TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Müdürlüğü' ne atanır. 1974 yılında TRT Müzik Dairesi Başkanlığına getirilir. 1976 yılında bu görevden istifa eder. 

İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı' nın kurucu üyeliğini yapan Nida Tüfekçi bu okulda, yönetim kurulu üyeliği, başkan yardımcılığı bölüm başkanlığı ve danışma birimi üyeliği görevlerinde bulunur. Yine aynı okulda Bağlama, THM Solfeji, THM Bilgileri ve Bölge Tavırları derslerini okutur.

Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen' in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye' nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur. Nida Tüfekçi' ye başarılı çalışmalarından ve üstün hizmetlerinden dolayı 1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. Eşi Neriman Tüfekçi ile yayınladığı Memleket Türküleri adlı bir de kitabı vardır.

Nida Tüfekçi, 18 Eylül 1993 tarihinde İstanbul' da öldü.

Nida Tüfekçi - Yozgat Sürmelisi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ