Masai dilinde büyük delik anlamına gelen Tanzanya'daki volkanik kaldere ...

Ngorongoro,
Ngorongoro Krateri,
Tanzanya' nın kuzeyindeki Doğu Rift Vadisi' nde soyu tükenmiş volkanik kaldera. Arusha kasabasının 120 km batısında yer alır. 
Ngorongoro' nun yaklaşık 2,5 milyon yıl önce, büyük bir patlamadan sonra konisi içe doğru çöken, kırılmamış bir kalderası olan büyük bir aktif yanardağdan oluştuğu düşünülüyor.

Kaldera, 16-19 km genişliğinde ve 264 km²' lik bir alana sahiptir. Kalderanın tabanı 610 m ve 2.286 m.  yüksekliği olan bir ormanlık vardır. 

Kaldera' nın zemini ağırlıklı olarak açık otlaktır. Filler, gergedanlar, leoparlar, bufalolar, zebralar, yaban domuzları, gnu (Afrika Antilobu), yaban arıları, ceylanlar ve dünyadaki en yoğun aslan popülasyonu gibi çok çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapar. Yerel Masai halkı da hayvanlarını kraterde otlatıyor. Sönmüş volkanlarla çevrili sığ bir soda gölü olan Magadi Gölü, büyük pembe flamingo sürülerinin yaşam alanı olarak bilinir. 

1892 yılında Oscar Bauman' ın Ngorongoro Kraterini ziyaretine kadar buraya hiçbir Avrupalı gelmemiştir. İki Alman kardeş; Adolph and Friedrich Siedentopf kiraladıkları arazide I. Dünya Savaşı çıkana kadar tarım yapmışlardır. 1928 yılında, avcılık Siedentopf çiftlikleri hariç, Ngorongoro Koruma Alanında yasaklanmıştır.

Bölge, 1959 yılında UNESCO' ya dahil edilerek Koruma Alanı ilan edilmiştir. Ngorongoro Krateri, 1979 yılında Dünya Mirası alanı olarak belirlenmiştir.

Kaynak: britannica.com

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ