Hindistan'da İngilizlere karşı milliyetçi hareketin lideri, avukat, politikacı, sosyal aktivist ve Ulus'un Babası...

Mahatma Gandhi,
Takma adı: Mohandas Karamchand Gandhi,
(D. 2 Ekim 1869, Porbandar, Hindistan – Ö. 30 Ocak 1948, Delhi, Hindistan)
Savaş karşıtı aktivist, siyasi ve ruhani lider.
Hintli avukat, politikacı, sosyal aktivist ve İngilizlere karşı milliyetçi hareketin lideridir.
Hindistan Bağımsızlık Hareketi' nin öncü lideri, dünyayı etkilemiş olan sivil itaatsizlik formunun mimarıdır. Bu yüzden, ülkesinin babası olarak kabul edilmeye başlandı. Gandhi, siyasi ve sosyal ilerleme elde etmek için şiddet içermeyen direniş olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür.

Milyonlarca Hintlinin gözünde Gandhi, Mahatma (Büyük Ruh) idi. Yaptığı geziler boyunca Gandhi’yi görmek için toplanan devasa kalabalığın hayranlığı ciddi bir çile haline gelmiştir. Gandhi, gündüzleri zar zor çalışabiliyor, geceleri ise dinlenemiyordu. Şöhreti yaşamı boyunca sürdü ve tüm dünyaya yayıldı ancak ölümünden sonra bu şöhret daha çok arttı. Mahatma Gandhi ismi artık dünya üzerinde en çok tanınan isimlerden birisidir.

Gandi, 2 Ekim 1869 yılında Porbandar' da doğdu. 1888-1891 yılları arasında Londra' da hukuk öğrenimi gördükten sonra, iki yıl Bombay ve Rackot Kentlerinde avukatlık yaptı. 1893-1914 yılları arasında Güney Afrika' da da avukat olarak çalıştı. Burada ırkçı Apartheid rejiminin ırk ayrımı politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu oldu. Afrika'dan Hindistan' a döndükten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri baskıcı vergilendirme politikasına ve yaygın ayrımcılığa karşı protesto etmeleri için örgütledi. Hindistan Ulusal Kongresi' nin liderliğini üstlendi. Swaraj yani Hindistan' ın yabancı hakimiyetinden kurtulması için ülke çapında kampanyalar yürüttü. Gandi Hindistan' da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930 yılında yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya' ya karşı başkaldırmasına öncülük etti.

Hindistan'da resmi olarak Ulus' un Babası ilan edilmiştir. Doğum günü olan 2 Ekimde Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü Dünya Şiddete Hayır Günü olarak ilan etmiştir.

Kasturba Gandi ile evli ve dört çocuk sahibi olan Gandhi 30 Ocak 1948, Yeni Delhi' de bir silahlı suikast sonucunda öldü. Suikastçıler, 15 Kasım 1949 tarihinde yargılanarak suçlu bulundular ve idam edildiler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ