Srinivasa Ramanujan,
Srinivasa Aiyangar Ramanujan.
(D. 22 Aralık 1887, Erode - Ö. 26 Nisan 1920 Kumbakonam, Hindistan)
Hintli matematikçi.
Sihirli sayı olarak da adlandırılan, 1729 sayısı teorisi ile ünlüdür.
Ramanujan' ın hayatı 1991 yılında yayınlanan bir kitapta ve 2015 biyografik filminde anlatılıyor. Hepsinde de Sonsuzluğu Bilen Adam olarak anıldı.
Hindistan' ın Tamil Nadu kentinde, 22 Aralık 1887 tarihinde doğdu. Ramanujan, çocukluğu boyunca neredeyse hiç matematik eğitimi almamıştı. Sessiz, alçakgönüllü bir çocuk olduğu bilinen Ramanujan, matematik tutkusunu Kumbakonam'daki bir tapınağın zeminlerinde kitapları karıştırarak geliştirdi. Ramanujan on beş yaşındayken, kübik bir denklemin nasıl çözüleceğini gösterdi. İkinci dereceden denklemleri çözmek için kendi tekniğini geliştirdi.
Henüz genç yaşında iken üniversite düzeyinde matematikte ustalaşmıştı. Matematiksel formüller ve sabitler için hafızası sınırsız gibi görünüyordu. π, e ve √2 gibi irrasyonel sayıların değerlerini istenilen ondalık basamağa kadar okuma becerisine sahipti.
Ramanujan 1903 yılında, 16 yaşındayken Kumbakonam' daki Devlet Koleji' nde öğrenimine başladı. Ancak matematiğe olan bağlılığının, diğer derslerine vakit ayırmaktan alıkoyduğunu gördü ve daha sonra okulu bırakmak zorunda kaldı. Üniversite diploması olmayan ve resmi bir eğitimi olmayan Ramanujan, sonunda Madras Port Trust Office' te memur olarak işe başladı ve çalışmalarını burada yürüttü. Ofisin yöneticisi Aiyar tarafından da desteklendi. Hatta, Ramanujan'a Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji' nde ünlü İngiliz matematikçi G.H Hardy' ye yazmasını öneren Aiyar' dı. Ramanujan bir mektupta, 120 teoremini de örnekleri ile birlikte ekleyip Hardy’ e gönderdi. İngiliz Matematikçi, İngiliz Kraliyet Cemiyeti Üyesi G. H. Hardy, (1877–1947); Hardy bu teoremlerin çoğunu daha önce görmüştü ama Ramanujan' ın formülleri tarafından şaşkına dönmüştü. Öyle ki meslektaşını, ünlü J.E Littlewood' u, bu yazıların bir deli veya dahi tarafından yazıldıklarına karar vermesine yardımcı olması için görevlendirdi. Sonunda Hardy, bu gönderilen teoremlerin bir dahi tarafından yazıldığına ikna oldu ve Ramanujan’ ı Cambridge Üniversitesi' ne davet etti.
Böylece ikisi arasında, birlikte yazılmış 6 araştırma makalesi ortaya çıkaran 5 yıllık bir çalışma başladı. Sadece 3 yıl içinde Ramanujan, çoğu 20. yüzyıl matematiğindeki büyük gelişmelerden sorumlu olan 30' dan fazla araştırma makalesi yayınladı.
Ramanujan, sayı teorisi, sonsuz seriler, teta fonksiyonları, sürekli kesirler ve eliptik fonksiyonlar alanlarında daha fazla atılım yapmaya devam etmeden önce, Mart 1916 yılında araştırma derecesi ile bir lisans diploması kazandı.
1918 yılında Ramanujan, İngiliz Kraliyet Cemiyeti Üyesi seçilen ilk Hintli ve en genç matematikçi oldu. Onun teta fonksiyonu, fiziğin Sicim Teorisinin merkezinde yer alır. Ramanujan teorilerinin en ünlüleri arasında, sihirli sayı olarak da adlandırılan, 1729 sayısı vardır. İki farklı sayı kümesinin küplerinin toplamı olarak ifade edilebilen en küçük sayıdır.
1729 = 1^3 + 12^3 = 9^3 + 10^3
Bu sayı Hardy-Ramanujan sayısı olarak adlandırılır.
Ramanujan, Janakiammal ile evliydi.
26 Nisan 1920 tarihinde, 32 yaşında Hindistan' da Kumbakonam kentinde öldü.
26 Nisan 1920 tarihinde, 32 yaşında Hindistan' da Kumbakonam kentinde öldü.