Joseph Roth'un bir kitabı...

Hotel Savoy,
Otel Savoy,
Savoy Hotel, Londra' nın merkezi Westminster' daki Strand' de yer alan bir otel. 
Nazi döneminin en önemli sürgün yazarlarından biri olan Yahudi kökenli Avusturyalı Joseph Roth’ un 1924 yılında yayınladığı Hotel Savoy, savaş sonrasının toplumsal panoramasını otel alegorisiyle sunan bir başyapıt.

I. Dünya Savaşında düştüğü Sibirya’ daki esir kampından çıkan Gabriel Dan, eve dönüş yolunda Hotel Savoy’ da kalmaya karar vermiştir. Otel, Polonya’ nın Rus sınırında bir işçi kentindedir. Yedi katlı Hotel Savoy’ un ilk katlarındaki ayrıcalıklı zenginler sefahat sürerken, üst katlarda kalan yoksullar sefaleti yaşar. Otel fabrikatörlerin, döviz kaçakçılarının, cepheden parasız dönenlerin, oda ücretini ödeyebilmek için çıplak dans eden varyete kızlarının, bavulunu rehin bırakan müflislerin, vurguncuların, umutların, düş kırıklıklarının ve hastalıkların olduğu yerdir.

Savoy Hotel; VII. Edward, Enrico Caruso, Charlie Chaplin, Otto Hahn, Harry Truman, Joan Crawford, Judy Garland, Babe Ruth, Laurence Olivier, Marilyn Monroe, John Wayne, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand, Bob Dylan, The Beatles dahil olmak üzere birçok ünlü ismi ağırladı.

Joseph Roth,
Moses Joseph Roth,
(D. 2 Eylül 1894, Lemberg, Galiçya - Ö. 27 Mayıs 1939, Paris, Fransa)
Avusturyalı yazar ve gazeteci.
Joseph Roth, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Monarşisine bağlı ve nüfusunun ağırlığı Yahudi olan Galiçya' da Lemberg yakınlarındaki Brody kasabasında doğdu. Viyana ve Lemberg' de edebiyat ve felsefe öğrenimi gördü.

1916 yılında, üniversite eğitimini bıraktı ve Doğu Cephesinde Avusturya-Macaristan Ordusu'nda hizmet etmek için gönüllü oldu. Avusturya-Macaristan' ın çöküşü Roth' un hayatında belirleyici bir rol oynadı. 1918 yılından itibaren Viyana' da, sonra Berlin' de muhabirlik yaptı. 
Joseph Roth, bütün Avrupa' yı dolaştı. 1933 yılında Fransa' ya yerleşti.

1928 yılında karısı şizofreniye yakalandı ve hem maddi hem psikolojik bir kriz yaşadı.

1939 yılında Paris' te yoksulluk ve borç içinde öldü. Mezarı Fransa'da Delirium Tremens'dedir.

Eserleri:
Hotel Savoy,
Hiob,
Beichte eines Mörders,
Radetzkymarsch,
Die Kapuzinergruft,
Die Legende wom Heiligen Trinker (Aziz Ayyaşın Efsanesi),
Das falsche Gewicht,
Die Geschichte wom 1002.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ