"Firavunfaresi, Kuyruksüren" gibi adlar da verilen ve Afrika' da gruplar halinde yaşayan memeli bir hayvan ...

Mangust,

Mongo,
Mongos,
(İng. Mongoose).
Kuyruksüren,
(Herpestes ichneumon).
Firavunfaresi, Firavunsıçanı,
Firavun kedisi,
Yeriti,
Kobra Avcısı,

Antik çağın kutsal sayılan hayvanı .
Etçiller (Carnivora) takımının, misk kedisigiller (Viveridae) familyasından, 65 cm kadar uzunlukta, 40 cm kadar kuyruğu olan, esmer, kahverengi, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ön Asya'da yaşayan bir tür. Mısır firavun sıçanı, yer iti. Bacakları kısa, vücudu uzun ve zayıftır. Kuyrukları uzundur, kuyruklarını dengede kalmak içni kullanırlar. Usta bir kazıcı olan bu hayvanın pençelerinin ucunda tırmığa benzer güçlü tırnaklar bulunur.

Etçillerden, Afrika'da, özellikle Mısır' da yaygın, kedi büyüklüğünde bir hayvan, kuyruksüren. Firavunfaresi kuyruğu ile birlikte 1 metre boyundadır. Çok hareketlidir ve korkunç bir hasımdır. İnatçıdır ve avını asla elinden bırakmaz. Firavunfareleri küçük memeli, kuş, balık, yumurta, meyve, kertenkele, yılan, timsah yavrusu, kurbağa ve böceklerle beslenirler. Hatta firavunfareleri engerek ve kobra gibi zehirli yılanları avlamalarıyla ünlüdür.

Firavunlar döneminde firavunfaresi Mısırlılar için kutsaldı. Piramitlerde bu hayvanın bazı mumyalarına rastlanmaktadır. firavunfaresi timsah yumurtalarını yemeyi çok sevdiği için timsahların çoğalmasını ve Nil nehrini istila etmesini önlüyor olduğundan kutsal sayılmışlardır.

Birbirleriyle üç yolla iletişim kurarlar. bunlar koku, ses ve vücut dilidir. 20 farklı sesleri vardır. her biri farklı anlam içerir. Kayıp, alarm, yemek, koruma, korku çağrısı gibi.

Yüksek bir yere tüneyen gözcü grup arkadaşları yiyecek ararken nöbet tutar. Güvenli yuvalarının dışındayken yırtıcılar yüzünden gökyüzünü gözlerler. Uzağı görme yetenekleri üstündür. Yırtıcı tehdidi olduğunda bekçinin alarm çığlığıyla tünellere kaçarlar. Kaçmak mümkün olduğunda kuyruğu havada etrafa keskin bakışlar fırlatarak koşup saklanır, mümkün olmadığında ise kavgaya tutuşur.

Çok iyi kazıcıdırlar, sert kumları kazarak yuva yaparlar. Yuvaalr toprak altında çukurlardan oluşur. Tüneller ve dışarıya çıkmak için delikler vardır. Geceleri sıcaklık düşünce grup tüy yumağı şeklinde yuvada uykuya dalar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ