ABD, Washington' da Beyaz Saray tasarımıyla bilinen İrlandalı mimar ...

James Hoban,
(D. 1762 - Ö. 8 Aralık 1831)
İrlandalı mimar.
En bilinen eseri Washington'daki Beyaz Saray' dır. 
Desart' ta İrlanda da doğdu. James Hoban, İngiltere' ye ait bir mülkte büyümüş İrlandalı bir Katolikti. Desart Kontu'nun Cuffersgrange' daki malikanesinde marangozluk öğrendi. 
Dublin Kraliyet Cemiyeti'nde mimarlık eğitimi aldı. ABD' ye 1789 yılında göç etti. Philadelphia' da mimarlığa başladı. 

Amerika Birleşik Devletleri başkanının resmi konutu Beyaz Saray (The White House), 200 yıldan fazla bir süredir hizmet vermektedir. ABD’ indeki en seçkin binalardan birisidir. Washington DC’ de 1600 Pennsylvania Bulvarındadır. 

1790 yılında George Washington tarafından seçilen bir yere inşa edilmiştir. James Hoban orijinal yapıyı Palladian tarzında inşa tasarlamış olup, Başkan John Adams ve eşi konutun ilk misafirleri olmuştur. Sarayın inşa edileceği alan belirlendikten sonra George Washington, ABD başkanının yaşayacağı konutu inşa edecek bir mimar bulmak için bir tasarım yarışması düzenlemiştir. Başkanlık Konağı' nın (Beyaz Saray) tasarımı için açılan yarışmayı 1792 yılında James Hoban kazandı.

Hayatının çoğunu Beyaz Saray bahçesindeki kırmızı tuğlalı bir evde karısı, on çocuğu ve dokuz kölesiyle birlikte geçirdi. Varlıklı bir adam olarak 8 Aralık 1831 tarihinde NewYork' ta öldü.  

Eserlerinden bazıları;
Güney Karolina eyalet binası.
Charleston County Adliye Binası.
Beyaz Saray.
The Octagon House, Washington, D.C.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ