Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk cumhurbaşkanı...

Chaim Weizmann,
Haim Weizmann Azriel,
(D. 27 Kasım 1874 - Ö. 9 Kasım 1952),
Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk cumhurbaşkanı.
1874 yılında Rus İmparatorluğu, Belarus-Pinsk kentinde doğdu. 1892-1899 yılları arasında Darmstadt ve Charlottenburg Üniversiteleri' nde öğrenim gördü. Freiburg Üniversitesi' nden kimyager olarak mezun oldu. 

İngiltere'de bakteriyel fermantasyon alanında çalışmalar yaptı. Endüstriyel Fermantasyon'un babası olarak adlandırıldı. Aseton üretmeye yarayan Weizmann organizmasını buldu. Aseton üretimi haklarını bir şirkete devretti. 1916-1919 yılları arasında İngiliz Deniz Kuvvetleri Laboratuvalarının direktörü oldu.

Weizmann, Manchester'a yerleştikten sonra üniversite öğrencisi olan Vera Khatzman ile evlendi. 1910 yılında İngiliz vatandaşlığına kabul edildi. Lord Balfour' la tanıştı. Chaim yakın arkadaşını, geleceğin İngiliz dışişleri bakanı Lord Balfour'u İsrail topraklarında Yahudi bir ulusal ev oluşturmak için gerekli olduğuna ikna ediyor. İsrail Devleti' nin kuruluşunda önemli rol oynayan Balfour Deklarasyonunun yayımlanması için uğraştı. 1917 yılında Balfour Bildirgesi imzalandı. 3 Ocak 1919 tarihinde Irak Kralı Faysal bin Hüseyin ile beraber Ortadoğu' da Arap-Yahudi ilişkilerini kurmayı amaçlayan bir anlaşma imzaladı. Belge Filistin' deki Yahudi merkezinin restorasyonunun başlangıcıydı.

1920-1931 ve 1935-46 yılları arasında Siyonist Hareket başkanlığı yaptı. 1934 yılında büyük uğraşları sonunda bir ibrani zengin olan İsrael Sieff' in ölen oğlu adına Daniel Sieff Araştırma Enstitüsü açıldı. Organik kimya alanında özellikle uğraş veren Weizmann' ın ismi 1949 yılında bu enstitüye verildi.

Weizmann, 1948 yılında İsrail Cumhurbaşkanlığına seçildi. Bu görevi 
09.11.1952 tarihinde ölene kadar sürdürdü. Ölümünden sonra naaşı kurduğu enstitünün bahçesine gömüldü.

Kaynak: wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ