Bir şehir, veya bölgenin avukatlarını içinde toplayan birliğin adı ...

Baro,

Fransızca barreau.
Bir şehir, veya bölgenin avukatlarını İçinde toplayan birliğin adıdır.
Baro, avukatların kayıtlı olduğu kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. 
Merkezlerindeki veya bir bölgedeki avukatları içine alan meslek kuruluşu, avukatlar birliği.

Baro, avukatların kayıtlı olduğu kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. Barolar, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendilerine yüklediği görevlerinin yanında, yargı sisteminin bir parçası olarak avukatların kurumsal örgütü niteliğindedir ve hukukun gelişmesine katkıda bulunurlar. 

Eskiden mahkemelerde avukatların bulunduğu yer bir parmaklıkla ayrılırdı. Bu anlamda Baro sözcüğü kullanılmıştır. Baro kelimesi dilimize Fransızca' dan geçmiştir. Fransızca barreau, parmaklık demiri, demir parmaklık demektir.

Türkiye Barolar Birliği, bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliğe haiz bir üst meslek kuruluşudur. En geniş katılımlı olan baro ise İstanbul Barosu'dur.

İlk barolara M.O. 500-600 yıllarında Atina ve Roma'da rastlanır. İngiliz barosunun 700, Fransız barosunun 600 yıllık mazileri vardır. Türkiye' de ilk baro 20.03.1878 tarihinde  kurulmuştur. Türkiye’ de Tanzimattan önce avukatlık bir meslek olarak gelişmemiştir. Dava vekili adı verilen kişiler devlet tarafından hiçbir denetime tabi tutulmayıp, serbestçe mahkemelerde iş gördüklerinden bir baro da söz konusu değildi.

Avukat: 
Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi, mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimse. Gerekmediği halde başkasını savunan, onun adına konuşan kimse.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ